Stockholm Central var fullpackad vid 17-tiden, då en stor samling kvinnor började sjunga. Foto: Ingrid Thörnqvist

Här fylls hela Stockholm central av kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen fylldes den stora hallen i Stockholm central av hundratals kvinnor, unga som gamla, i rosa mössor för att sjunga.

– Jag trodde att det skulle bli sjukt mäktigt, och det blev det. Det är bland de mäktigaste saker jag har varit med om, säger Jonna Wallén, som deltog i flashmobben.

Det såg ut att vara betydligt fler människor på Stockholm central än när tågen krånglar och har ställts in. På initiativ av bandet Church of Stonewall skapades ett evenemang på Facebook.

”Då är det inte bara vår demokratiska rätt att säga ifrån. Det är vårt demokratiska ansvar”, står det i beskrivningen till evenemanget.

Kvinnodagen 8 mars

Många på plats

Till en början såg det bara ut att vara extremt mycket folk, men inget utöver det vanliga skedde. Klockan 17.00 satte många på sig rosa mössor och tog fram skyltar. Sedan brast folksamlingen ut i sång. Det var artisten MILCKs låt ”Quiet” som sjöngs.

– Alla är glada, man ser småbarn med rosa Pussy-mössor blandat med äldre damer. Det är väldigt fullt här, hela stora hallen var packad, säger SVT:s Ingrid Thörnqvist som var på plats när flashmoben satte igång.

Även på Götaplatsen i Göteborg samlades kvinnor för att bland annat protestera mot rasism och sexism med hjälp av sången ”Quiet”.

– Vi vill hitta kraft i vardagen mot orättvisor och genom en bred port kommer alla igenom. Med hjälp av sång och musik ska vi hitta kraft mot orättvisor. Att bara vara arg hjälper inte, säger initiativtagaren Malin Aghed.

LÄS MER: Här fylls Götaplatsen med sång – protesterar mot rasism och sexism

”Går inte att hålla ner oss”

Låten framfördes först av artistens ihopsatta kör på gatorna i Washington, USA under den internationella kvinnomarschen i januari.

– Det här är känns som en ”once in a lifetime”-grej. Själva låten har jag lyssnat sönder sedan själva Women’s march, säger Jonna Wallén, som deltog i flashmobben.

Trots feber sedan i söndags dök hon upp för att höja sin röst.

– Jag är sjuk som bara den, men detta kan jag inte missa. Det är ett harmlöst sätt att visa att vi finns och inte tänker vara tysta. Det går inte att hålla ner oss.

Vill belysa problemen

Hon anser att det hela tiden finns människor som försöker hindra kvinnor från att få det bättre.

Jonna Wallén kom till centralen för att sjunga på kvinnodagen, men säger att kampen fortsätter även efter att flashmoben skingrats. Foto: Privat/TT

– Det finns motkrafter som motverkar oss konstant runtom i världen. Samtidigt känns det som att problemen uppmärksammas mer och mer. Detta är ytterligare ett sätt att uppmärksamma fler på vad som pågår. Det finns de som tycker att ”det räcker nu”, men det gör det inte.

Jonna Wallén kommer att fortsätta arbeta för kvinnors rättigheter, säger hon.

– Kampen tar definitivt inte slut här. Nu kavlar vi upp ärmarna och fortsätter att arbeta framåt.

Efter att låten framförts skingrades den stora folkmassan.

– Det var lite poliser och vakter på plats. Nu måste alla gå härifrån, men det är lite motvilligt märker man, säger Ingrid Thörnqvist.

Här är texten som sjöngs på flashmobben

”No one knows me, no one ever will

If I don't say something, if I just lie still

Would I be that monster, scare them all away

If I let them hear what I have to say?

I can't keep quiet

A one woman riot

I can't keep quiet

For anyone

Not anymore”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinnodagen 8 mars

Mer i ämnet