Nätverket har uppmärksammat 8 mars digitalt, men en liten grupp av dem tog sig ned till Stora torget i Karlstad ändå, för att uppmärksamma kampen för jämställdhet. Foto: Nätverk för systerskap

Missar 100-årsjubileum för kvinnlig rösträtt – träffas digitalt

Uppdaterad
Publicerad

Nätverket för systerskap i Värmland har arrangerat en Systerskapsfestival på Kvinnodagen, 8 mars, sedan 2004 men i år får de nöja sig med att träffas digitalt.

– Vi är egentligen mest taggade för 2022, men frågan är ju inte mindre viktigare i år än tidigare år, säger Johanna Svanberg, Nätverket för systerskap.

I 100 år har Sveriges kvinnor kunnat lägga sin röst i ett riksdagsval. Men det är fortfarande en lång väg kvar till ett jämställt Sverige, enligt arrangörerna för den årliga festivalen.

Därför möter de upp SVT på torget och berättar mer om vilka frågor som är viktigast för ett jämställt Sverige, trots att den fysiska festivalen alltså är inställd.

Kvinnodagen 8 mars

– Det kan inte vara rimligt att kvinnors livsinkomst är så mycket lägre än männens, säger Johanna Svanberg.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinnodagen 8 mars

Mer i ämnet