Tjejjouren Miriam i Arvika ser tillbaka på hur det gick till när kvinnorna i Sverige fick rösträtt, och blickar framåt, mot en nollvision för mäns våld mot kvinnor. Foto: SVT

Tjejjouren i Arvika firar med historielektion

Uppdaterad
Publicerad

Tjejjouren Miriam i Arvika uppmärksammar den internationella kvinnodagen genom att lägga ut en serie på sociala medier där de berättar om historien om den kvinnliga rösträtten som i år fyller 100 år i Sverige.

– Dels är det en viktig händelse för demokratin och jämställdheten. Dels är det viktigt att lyfta de kvinnor som arbetade fram rösträtten, säger Emma Sällström på tjejjouren i Arvika.

 Hon menar att det finns mycket kvar att göra för jämställdheten och lyfter framför allt mäns våld mot kvinnor.

– Jag vill se en nollvision när det gäller mäns våld mot kvinnor. Det finns när det gäller suicid och det finns när det gäller dödsolyckor i trafiken. Mäns våld mot kvinnor är ett enormt folkhälsoproblem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.