Foto: TT

Handels vill se mer slutna kontanthanteringar i butiker

Uppdaterad
Publicerad

På de senaste fem dagarna har tre matbutiker i Örebro utsatts för ett väpnat rån. En anledning till att vissa matbutiker rånas mer än andra, är att de butikerna har öppen kontanthantering.

Kontanter används allt mindre i dagens samhälle. Det mesta digitaliseras och det gäller även livsmedelsbutikerna i Sverige.

Många butiker idag har installerat sluten kontanthantering i sina kassasystem som gör att det inte går att råna dem, men några livsmedelskedjor har forfarande kvar öppen kontanthantering. Det gäller Netto och Lidl som fått butiker i Örebro rånade de senaste dagarna.

– Jag skulle kunna tror att det är en ekonomisk fråga. Det kostar en del att installera de slutna kassasystemen, säger Malin Bergvall, ombud på Handelsanställdas förbund i Örebro.

”Klart lättare för rånare”

Hur ser ni på att det fortfarande finns öppen kontanthantering?

– Det är klart det är lättare för rånarna när det är öppen kontanthantering i butikerna. Vi skulle helst vilja att alla hade sluten kassahantering. Det är säkrare för personalen att ha det.

Pågående arbete

Lidl uppger att det i dagsläget pågår ett arbete för att installera slutna kassasystem i samtliga av deras butiker. Enligt Malin Bergvall håller Netto också på att se över om de ska införa sluten kassahantering.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.