• Viktigt meddelande:

    Det är kraftig rökutveckling efter en brand i centrala Järvsjö i Ljusdals kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Fortfarande saknas flera personer från Vivalla som reste för att strida för IS. Foto: TT/SVT

Handfull IS-krigare från Vivalla fortfarande borta

Uppdaterad
Publicerad

Runt 100 svenskar som reste för att strida med IS tros fortfarande vara vid liv. En handfull av dem kommer från Vivalla.

Var svenskarna befinner sig och hur de lever är oklart, men eftersom inga besked kommit om att de dött utgår polisen från att de lever. Av de tjugotalet personer som reste ner från Örebro saknas fortfarande en handfull.

– De misstänker vi fortfarande är där. De är fortfarande borta och vi har inte fått uppgiften att de är döda. Fram till dess får man förmoda att de troligtvis är i livet, säger Fredrik Malm, kommunpolis i Örebro, till TT.

Trodde på fler återvändare

Säkerhetspolisen hade tidigare räknat med att fler av de svenskar som rest dit skulle välja att komma tillbaka.

– Vi hade i vår beredskap att kalifatets fall och de territoriella förlusterna skulle innebära att människor kom tillbaka i större utsträckning. Vi ser inte riktigt det, säger Ahn-Za Hagström, chefsanalytiker på Säpo, till TT.

Uppgifter är svåra att bekräfta

Uppgifterna om var svenskarna är eller under vilka omständigheter de lever är ytterst oklart. Det finns uppgifter om att de befinner sig utspridda i öknen, men också om att vissa sitter i kurdiska fångläger.

– Det är den typen av information som vi har svårt att bekräfta. Vi har en del information om i vilka områden de befinner sig, men med det läget som är därnere är det är svårt att få tillförlitliga uppgifter och nästintill omöjligt att med säkerhet säga var de befinner sig, säger Ahn-Za Hagström till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer