Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Khalid Mohammed tror att många framtida maskinförare finns i Vivalla. Foto: TT/SVT

Offensiv i Vivalla ska locka fler att bli maskinförare

Publicerad

Behovet av maskinförare är stort i hela landet och under lördagen fick invånarna i Vivalla chansen att få veta mer om yrket. Bostadsområdet i Örebro är först ut i landet när branschen vill få fler att utbilda sig till maskinförare.

Branschorganisationen Maskinentreprenörerna har inlett en offensiv för att få fler att söka sig till landets maskinförarutbildningar. I Örebro län finns en sådan gymnasieutbildning på Kvinnerstagymnasiet.

Även via Komvux går det som vuxen att läsa till yrket som skriker efter ny personal.

Med Vivalla som första bostadsområde i landets bjöds det under lördagen in till Öppet hus med syfte att göra invånarna medvetna om ett yrke som ger jobb direkt efter gymnasiet.

– Vi gör den här satsningen i Vivalla för att bredda vår rekryteringsbas. Det känns väldigt spännande, säger Jonas Thorstensson, VD för ME-skolan.

Vivallaföreningen For The People, FTP, välkomnar initiativet. Föreningen arbetar sedan 2016 för minskad arbetslöshet och utanförskap bland invånarna.

– Det är kul att  Maskinentreprenörerna inleder sin satsning här hos oss i Vivalla. För ungdomarna är det bra att det finns alternativ. Särskilt för de som vill ha mer praktiska än teoretiska utbildningar, säger Khalid Mohammed som är grundare till FTP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer