Här är flyktingfrågan het

Uppdaterad
Publicerad

Lindesberg tar emot fler flyktingar än många andra kommuner och det är någoting som politikerna är oense om. De har olika syn på hur flyktingmottagningen ska se ut efter valet.

Duaa Hijaze är 23 år och flykting. Hon och hennes syster flydde från krigets Syrien och kom till Sverige för fem månaders sedan.

– Jag grät när jag kom hit. Vi kände inte till området och allt var nytt, säger hon.

Kommunresan – Valet nära dig

Till gamla tingshuset i Lindesberg åker Duaa Hijaze och hennes syster varje dag för att lära sig svenska. Det är något som känn viktigt, säger hon.

Lindesberg ska ta emot 65 flyktingar per år enligt en överenskommelse med länsstyrelsen men kommunen har tagit emot uppemot 100 de senaste åren.

”Har fungerat bra”

– Flyktingmottagningen har fungerat bra hos oss i många år. Vi hade en ansträngning förra året när vi tog emot runt 250 flyktingar under ett år men det har fungerat väldigt bra, säger Anders Ceder (S) ordförande i kommunstyrelsen.

– Det är bra för Lindesberg. De är ju de som vill bo här och satsa på framtiden, säger Pär-Ove Lindqvist (M) oppositionsråd.

Men alla partier är inte lika positiva till att kommunen överstiger kvoten på 65 flyktingar om året. Sverigedemokraterna vill stoppa mottagandet nästa år.

– Det är klart att vi behöver en befolkningsökning men samtidigt måste vi hänga på med bostadsbyggandet. Det är det största problemet vi har i Lindesberg, säger Per Söderlund (SD).

Bostadsbristen ett problem

Bostadsbristen är ett stort problem i Lindesberg. Kommunen och privata aktörer har velat bygga men av olika anledningar, som för bullrig miljö, har de inte fått bygglov. Men även om det är ett stort problem så tycker både M och S att det är viktigt att inte koppla samman flyktingfrågan med bostadsbristen.

– Det har ju inte med flyktingmottagandet i grunden. Det har att göra med att det inte byggts på många år i Lindesberg, säger Pär-Ove Lindqvist (M).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunresan – Valet nära dig

Mer i ämnet