Vill du resa extremt mycket eller köpa lyxhus i Hollywood. Möjligheterna är många om du vann en halv miljard. Foto: TT

Här är galna köpen du kan göra för en halv miljard

Publicerad

Funderar du på att chartra hela Örebro till en medelhavsö eller köpa ett begagnat kryssningsfartyg?
Antagligen inte.
Men det här är fullt möjligt för paret från Närke som vunnit 562 miljoner kronor.

Många av oss har säkert funderat kring vad vi skulle göra om vi vann flera miljoner kronor på lotto.

Resa, köpa hus och skänka pengar till välgörenhet är bara några av de svar som brukar dyka upp. Men vad kan man då göra för sanslösa 562 miljoner kronor?

Ja, till exempel går det att chartra hela Örebro kommuns invånare till en varm medelhavsö under en vecka. Då skulle pengarna ta slut direkt enligt SVT Nyheter Örebros räkneexempel.

Här kommer exempel på galna köp om skulle sätta sprätt på pengarna direkt:

Köp Bevery Hills dyraste hus: Minecrafts skapare Markus Persson köpte 2014 Bevery Hills dyraste hus för en halv miljard svenska kronor efter en budstrid med Jay Z och Beyoncé. För 562 miljoner går det alltså att snuva världens alla stjärnor på drömvillan.

Köp ett begagnat kryssningsfartyg: Ett modernt kryssningsfartyg kan dessväre bli en för dyr affär. Men begagnat går det att hamna strax över en halv miljard. Bland annat kostade fartyget Ocean Princess med plats för 700 gäster, 640 miljoner kronor. Med färre passagerarplatser går det att komma ner lite till.

Chartra hela Örebro till Medelhavet: Rent tekniskt blir det förstås svårt att chartra 150 000 människor samtidigt till Medelhavet. Men ekonomiskt har man råd med 562 miljoner kronor. I vårt räknaexempel får varje familj med fyra personer en resa för 15 000 kronor var. Det blir visserligen ingen lyxsemester med all inclusive, men hela Örebro får i så fall njuta av värmen.

Köp världens dyraste bi: Världens dyraste bil såldes i augusti förra året (Ferrari 250 GTO Serie II, årsmodell 1962) och kostade 480 miljoner kronor.

Beställ 803 resor till rymden: För 700 000 kronor har man chansen att åka till rymden. Det skulle bli 803 rymdresor för 562 miljoner kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer