• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Foto: SVT

Här är gängen som finns i Örebro

Publicerad

Trots att Örebro kommun köpt fastigheter för över 15 miljoner kronor för att bli av med kriminella gäng säger polisen nu att det finns många konstellationer kvar i området, men till skillnad från tidigare är individerna inte lika organiserade längre.

Efter det stora gängkriget i Örebro 2013-2014 utgör inte längre Black Cobra eller Romanos ett problem i länet. Däremot har flera av individerna gått vidare till andra grupperingar.

– En del har bytt klubb andra har lagt av eller gått andra vägar, säger en polis till SVT Nyheter Örebro.

Inga etablerade gäng

Enligt polisen finns varken Hells Angels eller Bandidos etablerade i Örebro län. Däremot finns flera individer som har olika kopplingar till gängen. Bland annat sitter en 23-årig man från Kumla med koppling till Bandidos häktad misstänkt för grovt narkotikabrott.

– Vi har inte samma problem med gängkriminalitet nu som vi hade för några år sedan, säger åklagare Christine Chi. Nu är det enskilda individer som har kopplingar till gäng och inte hela grupperingar.

Flera gängmedlemmar i häkte

En av frontfigurerna i samband med kravallerna på Alléskolan i Hallsberg har ett tidigare förflutet i Bandidos. Nu misstänker polisen att han istället är en del av ett nätverk som sköter om drogförsäljningen i Kumla och Hallsberg.

En man som tidigare hade en central roll i Black Cobra sitter häktad misstänkt för människorov. På sociala medier uppger han att han är medlem i No Surrender MC. En uppgift som även polisen bekräftar.

– Den lojaliteten som tidigare fanns till ett gäng har försvunnit lite. Det är många medlemmar som har bytt gäng. 

Holländskt gäng på väg in

Polisen säger samtidigt att ett holländskt kriminellt gäng sprider sig över Europa och Sverige. Gänget som heter Satudarah finns framförallt i södra Sverige men enligt polisen ska det även finns kopplingar till länet.

I Örebro finns annars mindre grupperingar där personer av samma etnicitet håller ihop. Två av grupperingarna var tidigare involverade i flera skjutningar i Vivalla som slutade med att en ung man sköts ihjäl och att en annan man senare blev skjuten i huvudet.

För polisen spelar det inte någon roll vilken grupperingen en kriminell person tillhör. De fokuserar på individen och inte emblemet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer