Viktor Hagberg Itkonen och William Alvborg med de nytryckta jubileumströjorna tar en paus i pingisspelandet i BK Safirs lokaler i Örebro. Pandemin är ett aber, men går också att utnyttja. Hör hur de tänker i videoklippet. Foto: Johannes Weckström /SVT

Här är klubben som hållit igång i 70 år

Uppdaterad
Publicerad

Denna helg var det tänkt att ett stort jubileum för bordtennisklubben Safir skulle hållas i Örebro. Det i kombination med tävlingen Safir international, men vare sig tävling eller storslaget firande blir av. Klubbens unga medlemmar väljer dock att se positivt på läget. 

Bortennisklubben BTK Safir bildades den 20 mars 1951. Redan året efter arrangerades den första nationella turneringen och 1972 det första internationella arrangemanget. Just de internationella tävlingarna har satt Örebro och BTK Safir på kartan.

– Det har ju varit en framgång för klubben och en viktig grej, eftersom den genererat intäkter. I år fick vi ställa in den. Det kostade mycket pengar, kan jag säga, berättar kassören Lars Elvin.

Lars Elvin, kassör BTK Safir Foto: Johannes Weckström/SVT

Kvarterspingis

Lars, som genom åren varit både spelare, ledare och kassör, har varit med sedan 1953 då han som grabb fattade racketen för första gången.

– Då var det i en källarlokal som det alltid var då. Vi hade en man som hette Gunnar Persson, som var den stora safiraren som skötte alla ungdomsgrupper. Det var mycket kvarterspingis. De som bodde närmast spelade pingis, så man kände allihop. Vi var rätt många då ett tag, säger han.

Alla är välkomna

Föreningens motto är att alla är välkomna, oavsett ålder, kön eller eventuella handikapp. Det präglar hela verksamheten, berättar sportchefen och före detta paralympikern Simon Itkonen.

– Det är en inkluderande miljö och alla spelar med alla. Ingen lämnas utanför. Det är precis som man önskar att det skulle se ut i övriga samhället.

Simon Itkonen, sportchef BTK Safir Foto: Johannes Weckström /SVT

På grund av pandemin har alla tävlingar och det stora jubileumsfirandet ställts in, men de unga spelarna som tillåts träna, vänder situationen till något bra.

Hör William och Viktor berätta om det i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.