Fem av länets kommuner kommer åka till Almedalen i år. Foto: TT

Här är kommunerna som åker till Almedalen

Uppdaterad
Publicerad

På söndag startar politikerveckan i Almedalen på Gotland. Från Örebro län är det nära hälften av kommunerna som väljer att åka.

Det återkommande arrangemanget på Gotland firar i år 50-årsjubileum och det är representanter från landets alla håll och kanter som samlas på ön den 1-8 juli. Bland länets kommuner är det fem som uppger att de kommer att medverka, det visar en rundringning som SVT Nyheter Örebro har gjort.

En av de deltagande kommunerna är Lekeberg, som skickar fyra politiker och tre tjänstemän. Kostnaden för kommunen beräknas landa på runt 32 000 kronor.

– Almedalsveckan är ett väldigt bra tillfälle att komma nära beslutsfattare och påverka vår kommun och våra invånares möjligheter framåt, säger kommundirektör Martin Willén.

Martin Willén är kommundirektör i Lekeberg. Foto: Jennie Wahlgren/SVT

Även Örebro kommun kommer vara på plats. Kommunen kommer bland annat anordna seminariet ”Mäns våld mot kvinnor – hur ska kommunerna ta ansvar i en av våra viktigaste samhällsfrågor”. Kostnaden för medverkan är 324 000 kronor för bland annat lokal, teknik, boende, resa och marknadsföring, uppger kommunen.

Hälften väljer bort

Bland de som väljer att avstå från att åka finns Askersunds kommun.

– Det har inte direkt varit möjligt, varken ekonomiskt eller tidsmässigt att delta, säger Madeleine Andersson, som är kommunchef.

Även Ljusnarsbergs kommun stannar hemma.

–  Jag har lite svårt att se värdet av det, det är ganska dyrt det där med boende och allt. Vi tycker det går bra ändå, säger Bo Wallströmer, kommunchef. 

Även Region Örebro län deltar med politiker och tjänstemän. Boende och resa beräknas kosta 200 000 kronor. Bland annat kommer regionen, tillsammans med andra regioner att samarrangera ett seminarie  som handlar om besöksnäring. De medverkande från regionen kommer även delta i en rad andra seminarier på plats.

Kommunernas deltagande i Almedalen

Örebro kommun: Ja

Kostnaden för medverkan: 324.000 kronor

Hallsbergs kommun: Ja

Kostnad för medverkan: Boende 27 000 kronor. Reskostnader cirka 10 800

Lekebergs kommun: Ja

Kostnad för medverkan: 32 000 kronor

Kumla kommun: Ja

Kostnad för medverkan: 22 500 kronor

Karlskoga kommun: Ja

Kostnad för medverkan: 40 000 – 45 000

Nora kommun: Nej

Askersunds kommun: Nej

Degerfors kommun: Nej

Laxå kommun: Nej

Ljusnarsbergs kommun: Nej

Hällefors kommun: Nej

Lindesbergs kommun: Nej

Region Örebro län: Ja

Kostnad för medverka: 200 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.