Hans Harnisch lyfter på taket till ett av husen i modellen av gruvfältet i Kaveltorp i Kopparberg. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Över 50 museer att besöka i Örebro län i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Vill du kika in i bevarade hem och se hur de riktigt rika levde på 1800-talet?

Se unika föremål från förr? Klättra långt ner i en gruva?

Eller kanske kontrollera hur lång nobelpristagaren Verner von Heidenstam var vid fyra års ålder?

Örebro läns många museer bjuder på oväntande upplevelser i sommar.

Det finns fler än 50 museer att besöka i Örebro län i sommar, visar SVT:s sammanställning.

Några är stora, medan andra kan bestå av ett enda rum. Vissa av museerna är helt gratis att besöka, andra tar inträde.

Observera att många av museerna har ovanliga öppettider eller kräver förbokning.

För mer information om varje museum, klicka på den blå länken i texten.

Askersund

Olshammarsgården

Verner von Heidenstam, nobelpristagare i litteratur 1916, föddes på Olshammarsgården. Idag finns möjlighet att bland annat besöka rummet där släktens längder antecknades på en vägg. Verners längd finns från fyra till 21 års ålder.

Den som vill ägna en heldag åt Heidenstam har mer att se på andra sidan länsgränsen. I Övralid finns nationalskaldens sista hem bevarat.

Stjernsunds slott

I det vackra slottet finns en välbevarad inredning från 1850-talet. Under den perioden ägdes slottet av släkten Bernadotte och både sångarprinsen Gustaf och kung Karl XIV Johan har tillbringat tid här.

Zinkgruvans museum och Knalla gruva

Både ovan och under jord finns möjligheter att lära sig mer om gruvbrytning.  De guidade turerna når 200 meter under jord – och 150 år tillbaka i tiden.

Fotbollsspelaren Gunnar Nordahl spelar i en match på Stora Valla i Degerfors mellan den lokala Lionsklubben och Sveriges Radio-TV sommaren 1963. I just Degerfors finns nu ett fotbollsmuseum. Foto: SVT Bild

Degerfors

Berget kulturcentrum

Här finns ett arbetarhem från tidigt 1900-tal och en samling med kläder från 1900-talet.

Fotbollsmuseet

Fotbollen har länge varit en viktig del av Degerfors. I ortens fotbollsmuseum finns både lokal och internationell fotbollshistoria samlad.

Löfbergs handelsmuseum

En gammal lanthandel – som den såg ut för kanske hundra år sedan. I Håkanbol drevs affär mellan 1891 och 1979. Nu går det att gå in i den gamla miljön, med mängder av varor på hyllorna.

Hällefors

50-talslägenheterna

Två stycken lägenheter som är inredda som på 1950-talet – in i minsta detalj. Den ena är ett arbetarhem, den andra är inspirerad av designutställningen H55. I bägge är det tillåtet att kika även i lådor och skåp.

Kokboksmuseet

I Måltidens hus i Grythyttan finns Nordens första kokboksmuseum. Bland de drygt tusen titlarna finns bland annat världens första tryckta kokbok, De honesta voluptate (om den ärbara vällusten) från 1480.

Sveriges Kurortsmuseum

De svenska kurorternas och brunnarnas historia skildras i Loka brunn. Där berättas bland annat hur ruskiga sjukdomar skulle botas med undergörande vatten, elektricitet eller rent av importerad radioaktiv gyttja.

Friluftsmuseet Finnstigen

I Bredsjö kan man genom att gå en historisk vandring bland olika byggnader lära sig mer om svedjefinnarnas historia – från 1500-talet och framåt. Skyltar finns uppsatta efter den ungefär två kilometer långa stigen.

I Bofors industrimuseum skildras vapenindustrins framväxt i Karlskoga. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Karlskoga

Alfred Nobels Björkborn

Alfred Nobels sista svenska hem är idag ett museum. Här finns bland annat möjligheter att se hur Nobel bodde och besöka hans laboratorium och tekniska bibliotek. En del av hans privata föremål visas upp – och hans dödsmask av gips.

Bofors industrimuseum

I samma område som Björkborn finns ett museum som skildrar företaget Bofors långa och brokiga historia i Karlskoga. En samling kanoner ingår förstås i utställningen.

Arbetarmuseet Gråbo

Tre arbetarehem finns iordninggjorda här. De är från 1885, 1918 och 1942. Huset byggdes åt arbetare vid Bofors bruk.

Idrottsmuseet

Här finns en liten samling med bland annat priser och fotografier från Karlskogas idrottshistoria.

Marklunds Fotogenmuseum

Ett synnerligen specialintriktat museum. Här visas en samling fotogen- och bensinapparater upp hemma hos samlaren själv. Blåslampor och fotogenkök samsas med mer udda föremål.

På Holmgrens Volkswagenmuseum finns alla årsmodeller av den klassika bubblan som sålts i Sverige. Men efter 25 år ska museet läggas ner. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Hallsberg

Fossilmuseum Sköllersta

Ett museum som går hundratals miljoner år tillbaka i tiden. I ett 40-tal rum på en gammal bondgård visas tusentals fossiler.

Bergöövåningen

Konstnärsparet Karin och Carl Larsson uppmärksammas i våningen där Karins föräldrar bodde. Här finns bland annat stora väggmålningar av Carl Larsson.

Modelljärnvägen

Här byggs en modell av banområdet i Hallsberg upp. När modellen är färdigbyggd kommer den att vara 50 meter lång.

Holmgrens VW-museum

En mycket stor privat samling Volkswagenbilar som snart inte finns längre. Museet i Pålsboda håller öppet en sista sommar – i höst ska bilarna säljas på auktion.

I Persedelförrådet i Sannahed finns ett stort 1900-talsmuseum. Bland annat har en komplett lanthandel med varor från tiden byggts upp. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Kumla

Konst på hög

På toppen av ett ständigt brinnande berg står en stor samling skulpturer. Det är Kvarntorpshögen, resterna av perioden då olja framställdes ur Närkeskiffern, som både bjuder på en stor utomhusutställning av kända konstnärer och en fantastisk utsikt.

Skoindustrimuseet

I Kumla finns Skoindustrimuseet där det bland annat går att studera skotillverkning och skomodets utveckling.

Blackstastugan

Den gamla häradsdomargården har anor från 1700-talet och visas numera för bokade sällskap.

I militärmuseet i Sannahed finns bland annat flera uppbyggda miljöer och en större samling tennsoldater. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Sannahed militär- och friluftsmuseum

Sannaheds historia som ett av landets största militära övningsfält skildras här. I slutet av 1800-talet övade över 2 000 man varje sommar. Ett tiotal byggnader finns bevarade från den militära perioden, bland annat officersmässen.

Sannahed Persedelförrådet

I anslutning till militärmuseet i Sannahed finns Persedelförrådet, ett museum om 1900-talet. I samlingarna finns bland annat en handelsbod från 1930-talet, ett kök från 40-talet och en damfrisering från 50-talet.

Skolmuseet Hardemo

Huset blev skola redan 1808. För snart femtio år sedan flyttades föremål från olika skolor i Kumla hit, för att visa hur skolverksamheten såg ut förr.

Stenarbetsmuseum Yxhult

Mängder av svenska hus har byggts av sten eller fått vackra skulpturala fasadstenar från Yxhult. På museet skildras stenhanteringens historia. Där finns också gipsmodeller som användes som förlagor av bildhuggarna och en samling av keramikern Per Eklunds skulpturer.

Laxå

Hasselfors bruksmuseum

Här visas brukets och bygdens verksamhet under de senaste seklerna.

Laxå Bruks- och hembygdsmuseum

Förutom historia om Laxå bruk finns här många andra föremål,  allt från läkarutrustning från förr till gamla vargfällor.

Macksons nostalgimack

En bensinstation som de såg ut förr finns utanför Vretstorp.

Efter sommaren kommer det lilla mackmuseet att stänga för gott – efter att ha varit öppet i tjugo år.

Lekeberg

Jan Myrtorps Leksaksnostaligrum

I Fjugesta finns det här museet, där över tusen leksaker från 1950- och 60-talet är utställningsföremål.

För den som vill besöka skolan även på sommaren finns inte mindre än tre skolmuseer i länet: i Hardemo, Munkhyttan och Örebro. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Lindesberg

Modellstaden Lindesberg

I Blombergska gården väser undan för undan en stor modell över hur Lindesberg såg ut kring 1920.

Frövifors pappersbruksmuseum

Här finns mängder av historia kring de förpackningar som vi köpt våra varor i. Bland annat visas en samling med 22 000 ölburkar. Gamla pappersmaskiner och handpapperstillverkning visas sida vid sida med nya, tillfälliga utställningar varje sommar.

Siggebohyttans bergsmansgård

Här får besökarna vandra genom 14 rum och kök och uppleva hur de rikaste i Bergslagen bodde på 1800-talet. Bergsmansgården började byggas 1790 – här skildras livet kring 1860.

Skolmuseet Munkhyttan

Munkhyttans skola var i bruk 1863-1931. Idag finns här ett litet skolmuseum.

Löa hytta

Under sommaren anordnas teatervandring. I Löa hytta har järnframställning pågått sedan 1400-talet.

Stripa gruvmiljö

Under sommaren går det att gå guidade turer i den unika, välbevarade gruvmiljön ovan jord.

Skomakaren i Ställdalen slog igen redan på 1960-talet. Men inredningen finns bevarad i ett av museerna i Kopparberg. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Ljusnarsberg

Inte mindre än sju små museer drivs av hembygsföreningen i Kopparberg. De finns i flera olika byggnader i närheten av Tingshuset i centrala Kopparberg:

Allmoge och folkmuseet

I ett gammalt spannmålsmagasin visas föremål från 1600-talet och framåt.

Allt från gamla bruksföremål till ett misstänkt mordvapen från 1800-talet finns i samlingarna.

Postmuseet

Ett äldre postkontor finns uppbyggt här.

Fotomuseet

En fotostudio från 1870-talet visas upp, tillsammans med äldre fotohistoriska föremål.

Skomakarverkstaden

Sigurd E. Möller drev en skoaffär i Ställdalen mellan 1916 och 1964, Nu finns inredningen uppbyggd i Kopparberg.

Guldsmedsverkstaden

En komplett guldsmedsverkstad från 1800-talet finns bevarad.

Hartmanmuseet

En avdelning tillägnas spelmannen Carl Erik Hartman.

Kaveltorps gruvmuseum

Kaveltorp var ett av tre områden i trakten där det bröts koppar. En tolv kvadratmeter stor modell av gruvområdet och många bilder och föremål visas upp.

I Nora finns chansen att se gamla lok och vagnar. Foto: Anders Nord/SVT

Nora

Göthlinska gården

Här kliver man rakt in i ett förmöget hem från 1800-talet. När den sista av de  personer som bott i huset dog 1961 donerades allt i det välbevarade hemmet till Nora kommun. I sommar visas bland annat en rad av de påkostade klänningar som hängt kvar i garderoberna sedan de bars i slutet av 1800-talet och början på 1900-talet.

På Göthlinska gården i Nora finns det mesta bevarat från den familj som bodde där. Mängder av inredning och kläder från sent 1800-tal och tidigt 1900-tal finns kvar. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Nora järnvägsmuseum

Sveriges första normalspåriga järnväg invigdes redan 1856 mellan Ervalla och Nora. I Nora finns nu ett järnvägsmuseum med många järnvägshistoriskt intressanta byggnader – och givetvis lok och vagnar. Guidade turer under sommaren.

Pershyttans kulturreservat

Här finns möjlighet att besöka flera unika gruvmiljöer. I Lockgruvan går det att följa med under jord till den gruva som övergavs 1909. Hyttan står kvar som när den övergavs 1953. I byn finns en rad bevarade byggnader med anknytning till järnframställningen.

I stadsdelen Wadköping i Örebro finns inte bara många äldre hus som räddats undan rivning och flyttats hit. Här finns också flera små museer. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Örebro

Biologiska museet

I Karolinska gymnasiet i centrala Örebro finns ett ovanligt välbevarat biologiskt museum, av den typ som vissa läroverk bygge upp på 1800-talet. Biologiska museet invigdes 1864 och innehåller bland annat mängder av uppstoppade djur och stora samlingar av fågelägg och insekter.

Garphyttans industrimuseum

Här skildras historien om ortens stora industriföretag och här finns även Garphyttan Wires historiska arkiv. Dessutom en del lokalhistoria och en motorsågsutställning.

Friluftshistoriska museet i Ånnaboda

I Ånnaboda, två mil väster om Örebro, finns ett litet museum i Främjandestugan. Där visas friluftsutrustning och foton från åren kring 1900 fram till 1970-talet.

Karlslunds herrgård

Här finns flera museer:

Statarmuseet, som visar hur ett statarhem kunde se ut på 1930-talet.

Anckarsvärds magasin, om gårdens 400-åriga historia med bland annat brännvinsbränning. Under sommaren 2018 visas här fotoutställningen ”Ljusskrivare”.

Närke i traditionella kulörer, med exempel på hur traktens fasader var målade förr.

Tekniska kvarnen

Ett tekniskt museum med familjeinriktning i en gammal kvarnbyggnad i Karlslund. Här finns bland annat den interaktiva utställningen Kretsloppslandet om vatten och avfall och en jättelik modelljärnväg.

Seriefiguren Kronbloms kök är ett av flera minimuseer som är gratis att besöka i Wadköping i Örebro. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Wadköping

Till Wadköping räddades många äldre byggnader när delar av Örebro revs. Idag finns flera minimuseer i området:

Hjalmar Bergman-museet

Att den kände författaren Hjalmar Bergman har ett museum i Wadköping är naturligt. Flera av hans böcker hade den fiktiva staden Wadköping som spelplats, till exempel Markurells i Wadköping.

Cajsa Wargs hus

I denna 1600-talsstuga hyllas minnet av kokboksförfattaren Cajsa Warg med utställningar om henne och 1700-talets kokkonst.

Kronbloms kök

I Handskmakaregården finns en utställning om seriefiguren Kronblom. Själv ligger han som vanligt på soffan. 

Skolmuseet

Ett klassrum från 1920-talet finns i bottenvåningen på ett av husen i Wadköping.

Örebro slott

Här finns idag en liten utställning med modeller som visar slottets byggnadshistora. Länsmuseet har planer på att undan för undan utöka sin verksamhet i slottet, under den tid som museets egen byggnad är stängd för renovering.

Saknar du något museum i Örebro län på listan?

Tipsa oss på orebro@svt.se!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.