Här är skolan som uppmanar eleverna att använda mobilen

Uppdaterad
Publicerad

Mobiltelefonernas vara eller inte vara i klassrummet är ett hett ämne. Vissa skolor låser in elevernas mobiler under skoldagen, andra har ett helt annat tänk.

På Österåkersbygdens friskola utanför Vingåker går 34 elever från förskoleklass till årskurs sex. Skolan startade 2011 och redan då fattades ett beslut om att använda sig av modern teknik.

– Då gällde det att hitta rätt redskap för eleverna. Vi funderade över många olika saker, datorer och surfplattor, men fastnade för smarta telefoner. Då har eleverna skolan på fickan oavsett om de är i skolan eller hemma, säger Anna Frössevi som är lärare på skolan.

Eleverna får en egen mobiltelefon i fjärde klass. Mobilen används till allt från att söka fakta på internet till skriva in läxor, och varje vecka får eleverna en app som de kan använda i ett speciellt ämne.

”Bra arbetsverktyg”

– Det är ett väldigt bra arbetsverktyg. Man kan till exempel söka på internet och vi kan sms:a med läraren på kvällen om vi behöver hjälp med någon läxa, säger Sara Finnberger som går i sexan.

Både eleverna och deras föräldrar har skrivit på ett kontrakt för att säkra att mobilen används på rätt sätt. Bland annat får den endast i viss mån användas privat

Vad händer om en elev bryter mot kontraktet?

– Det beror på vad som har hänt. Det har hänt att elever inte får behålla sin telefon när de slutar sexan, säger läraren Ida Borin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mobilförbud i skolan

Mer i ämnet