Foto: SVT

Förbättrade resultat – här är skolorna med bäst betyg

Uppdaterad
Publicerad

Efter en period av mörka skolresultat har betygen blivit något bättre i Örebro kommun. Fler niondeklassare är behöriga till gymnasiet i år än förra året.

År 2015 var 78,8 procent av alla färdiga niondeklassare i de kommunala skolorna behöriga för gymnasiet. I år är den siffran 82,8 procent.

Förvaltningschef Margareta Borg är nöjd.

– Vi ser det som ett resultat av ett medvetet uthålligt arbete med fokus på pedagogiskt ledarskap, analys, prioriteringar och engagemang på både skolenhetsnivå och förvaltningsnivå. Det viktigaste arbetet för att nå dessa resultat har gjorts i klassrummet, säger hon.

Två av de skolor som förbättrat sig allra mest är Olaus Petriskolan och Västra Engelbrektsskolan. De skolor med det sammanlagt bästa resultatet är Lillåns skola och Adolfsbergsskolan.

Rankad 205 i landet

Örebro kommun har som mål att bli bland de 25 bästa skolkommunerna i landet till år 2025. I Sveriges kommuner och landstings ranking från 2015 hamnade kommunen på plats 205 (länk leder till fil).

En ökning med fyra procentenheter, hur stor är den ökningen för er?

– Det är klart att vi vill ha ännu bättre resultat. Men i jämförelse med bottennivån från förra året är vi tillbaka till den utveckling vi vill ha. Men vi vill ännu längre, säger Margareta Borg.

Om man som läsare tänker att skolorna sätter högre betyg för att förbättra statistiken, hur bemöter du det?

– Nej, så är det så klart inte. Man kan jämföra med resultaten från de nationella proven där det också finns en uppgång.

– Jag skulle snarare säga att det är åt andra hållet. Vi har en sambedömning där flera lärare kan vara med att sätta betyg. Om man som lärare vet att en kollega kommer granska det man gjort, så tror jag att man nog sätter ett korrekt betyg eller rent av ett mer kritiskt.

Förändringar, kommunala grundskolor

Behörighet till gymnasiet:

2015: 78,8 procent

2016: 82,8 procent

Meritvärde:

2015: 208,6

2016: 215,1

Andel med godkänt i alla ämnen:

2015: 69,7 procent

2016: 74,3 procent

Källa: Örebro kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.