– Resistensproblematiken är för första gången konstaterad i Sverige, och det gör att vi måste söka oss tillbaka till de gamla mekaniska metoderna, säger Martin Löfenhaft på Anticimex i Örebro.
Anticimex har samlat i ett 80-tal prover från råttor och möss i hela landet och funnit att skadedjuren i fem fall varit resistenta mot bekämpningsmedel. Fallen har bland annat påträffats i närliggande länen Uppsala och Östergötland. Råttor kan orsaka stora skador och är kända för att sprida virus och bakterier. För hindra att resistensen bland djuren sprider sig tar Anticimex till den gamla råttfällan, fast i modern tappning.
– Vi på Anticimex använder oss av en mekanisk avloppsfälla. Man hänger ner den i en gatubrunn. Sen kommer råttan och springer i den här ledningen där fällan sitter. I fällan finns det en sensor som känner av rörelse i kombination med värme, detta utlöser fällan och avlivar råttan på ett effektivt vis, förklarar Martin Lövenhaft.
Det effektiva viset går ut på att råttan spetsas av flera vassa piggar och dör omedelbart.
Att installera den mekaniska råttfällan i ett avloppsrör är en dyrare metod än att använda råttgift och i stor utsträckning används fortfarande bekämpningsmedel. Men hittills är man på Anticimex nöjda med den resultaten av den mekaniska råttfällan.
– Vi har ett femtiotal fällor utställda i Örebro och Västmanland så det är en beprövad metod. Vi har fått väldigt bra effekt på det hela, säger Martin Lövenhaft.
Såhär förebygger du problem med råttor och möss
- Se till att slänga komposten ofta
- Skölj ur förpackningar så att inte djuren dras till soptunnan
- Ha lock på papperskorgen under diskbänken
- Täta under diskbänken så att det inte finns några glapp
- Använd fågelbord eller automater när du matar fåglarna – lägg inte direkt på marken
- Fyll vattenlåsen med vatten