Foto: Enana Alrafidain/SVT

Här blommar kaprifolen – i mitten av november

Publicerad

Ovanligt – men ändå inte förvånande med tanke på vädret. Det menar Linnea Stone på Tant Gröns trädgård när hon får höra om blommande kaprifol mitt i Örebro.

När Siv Östman i Örebro snabbt skulle slinka in på affären upptäckte hon till sin förvåning hur klängväxten utanför entrén blommade.

– Tänka sig att se blommande kaprifol i november, skrattar hon. Men å andra sidan har jag också sett knoppande blåsippor och hittade en klöverblomma i gräsmattan här om dagen.

Växterna blir förvirrade

Linnéa Stone på Tant Gröns trädgård medger att det är ovanligt att kaprifol blommar den här årstiden men helt överraskad blir hon inte.

– Vi har haft blommande fruktträd i slutet av augusti och just nu blommar rosorna i kollegans egen trädgård, säger hon. Det milda vädret gör växterna förvirrade så de vet inte riktigt om de ska blomma eller gå i viila.

Fryser sönder vid kyla

Och en köldknäpp kommer kaprifolens blommor inte att klara gissar hon.

– Då kommer de att frysa sönder men det betyder inte alls att växten är skadad. Vissa blommor är gjorda för stora temperaturskillnad men kaprifol är det definitivt inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.