Foto: Jesper Mattsson/SVT

Här byggs dammar för miljoner – ska hindra nya översvämningar

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kommuner börjar förbereda sig för att klara fler plötsliga skyfall. Just nu mångmiljonsatsar Karlskoga på nya åtgärder.

– Riktigt dyrt blir det om vi sitter med armarna i kors och inte gör någonting, säger miljöminister Karolina Skog (MP).

Efter upprepade problem inleder nu Karlskogas VA-företag arbetet med att översvämningssäkra två stadsdelar.

I området leds vatten från gatubrunnar ner i samma rör som avloppsvattnet. Vid flera skyfall de senaste åren har det lett till att ledningsnätet inte klarat av vattenmassorna. Brunt, illaluktande vatten har istället tryckts upp i många villakällare.

– Tre år i rad – det skulle inte jag heller vilja acceptera. Så det är på tiden att det händer något här, säger Pontus Nermark, VA-ingenjör på Karlskoga Energi & Miljö.

Finns i hela landet

Gemensamma rör för avloppen och dagvattnet från gatorna är en äldre lösning, som finns i många svenska kommuner. Enligt försäkringsbolagens branschorganisation Svensk Försäkring är det den vanligaste orsaken till skador vid skyfall.

I Karlskoga handlar det om ungefär tjugo procent av rören som inte är dubblerade.

Tio miljoner satsas nu på att gräva ner ytterligare rör på två ställen och på att bygga fyra fördröjningsmagasin, dammar där vattnet tillfälligt kan lagras.

Miljöministern vill se satsningar

Miljöministern menar nu att stat och kommuner måste satsa om inte svenska villaägare ska drabbas hårt av de allt vanligare skyfallen.

– Det är oerhört viktigt att vi från det offentliga, både nationell nivå men inte minst kommunerna, verkligen tänker efter före här. Identifierar vilka risker som finns och gör investeringarna innan katastrofen kommer, säger miljöminister Karolina Skog (MP).

Det byggs totalt fyra dammar i Karlskoga. Tre i den här storleken och en betydligt större. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Hetaste samtalsämnet i branschen

I Karlskoga ska dammarna stå klara i höst.

Och VA-ingenjören Pontus Nermark tror att fler kommuner inom kort kommer att behöva investera i nya lösningar för att hindra allvarliga problem när det plötsligt kommer stora mängder regn.

– Det är det hetaste samtalsämnet bland mina kollegor i branschen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.