Foto: SVT

Eleverna demonstrerar mot nedläggningen

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet att lägga ner gymnasieundervisningen på Risbergska skolan i Örebro slog ner som en bomb tidigare i april. Nu visar eleverna sitt missnöje med en demonstration. Vi sänder live med start klockan 12.50, idag, onsdag.

Elever från samtliga gymnasieskolor är inbjudna för att delta i demonstrationen under onsdagen och redan i början av veckan hade 400 personer tackat ja till att medverka.

Demonstrationståget kommer att gå från Risbergska skolan upp till rådhuset i en strävan om ett mer demokratiskt samhälle där elever får göra sin röst hörd.

Risbergska skolan

Både elever och statsvetare var kritiska men samtliga partier i kommunfullmäktige var överens om förslaget att flytta gymnasieundervisningen.

– Jag tycker det är hemskt, jag har själv haft tre fantastiska år på den här skolan. Jag vet att andra inte kommer att få den möjligheten och det är hjärtskärande. Det bevisar bara hur våra politiker jobbar, de tar beslut som inte gynnar oss som det handlar om, sa en av eleverna i samband med beskedet.

Med på demonstrationen var också läraren Madeleine Andersson.

– Jag är väldigt orolig för att de (politikerna reds. anm.) inte har kompetens. Utifrån ett riksgymnasieperspektiv är det här en av Sveriges bäst hörseltekniskt och visuellt anpassade skolor och den bästa i Örebro. Därför blir det lite märkligt att man väljer att flytta vår verksamhet istället för att flytta hit verksamhet, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Risbergska skolan

Mer i ämnet