Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så svarade överläkaren på era frågor om förlossningsskador Foto: Johan Nilssoon (TT) / SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Så svarade överläkaren på era frågor om förlossningsskador

Uppdaterad
Publicerad

Har du drabbats av bristningar och skador i samband med din förlossning? Kanske har du haft problem med till exempel urinläckage, smärtor i samband med samlag eller något annat som påverkat din vardag – och har frågor som du vill ha svar på? Idag, klockan 10-12, svarade Hanna Östling, överläkare på kvinnokliniken på Universitetssjukhuset i Örebro, på era frågor.
Du kan läsa frågorna som kom in samt svaren i chatten nedan.

SVT rapporterade · Har du drabbats av besvär efter din förlossning?

06.58
Har haft tröga tarmar under graviditeter och problem efter förlossning nr 3. Födslar (Vaginalt) 2011, 2013 och 2016. Efter 2016 tröga tarmar och under höstlovet 2019 upptäcker jag ändtarmsframfall konstaterat av gynekolog (enterocele). Ska ev opereras. Sista förlossningen gick fort krystningsvärkar 5 minuter sen var barnet ute. Gjorde jättejätteont. Åkte till sjukhuset 20.30 (värkstart ca 20.00), barnet ute 21.39.
Mvh
Sofie
07.53
För 14 månader sedan födde jag mitt första barn. Det blev en långdragen förlossning (varav krystningsfasen varade i 1,5 timme) som slutade med en riklig blödning pga att moderkakan inte kom ut hel och en stor bristning grad 3. Rester från moderkakan i livmodern skrapades bort och bristningen lagades på operation och ska ha läkt fint, men jag har idag väldigt smärtande ärrvävnad, läcker urin vid vissa tillfällen och lider framför allt av ett främre framfall som fortfarande inte har gått tillbaka. Är det vanligt att man drabbas av ett framfall, i samband med förlossning, som blir bestående?
Hej Sofia!
En viss försvagning och uttänjning av slidväggarna är normalt efter vaginal förlossning, det är dock mindre vanligt att man utvecklar ett större framfall. Som en del av försvagningen i bäckenbotten kan man också få besvär av urinläckage, ffa vid ansträngning (hosta, nysning, fysisk aktivitet). Återhämtning av såväl försvagade vävnader som uppmjukning av ärr efter bristning sker under hela första året efter förlossningen. Det har nu gått 14 månader sedan du födde ditt barn varför de besvär du nu har av framfall sannolikt inte kommer att gå tillbaka. Smärtorna i ärret kan fortfarande förbättras men vid samlag är det viktigt att partner är lyhörd samt att du gärna använder glidmedel. Vid urinläckage rekommenderas att i första hand göra daglig knipträning under 3 månader, bra knipövningar finns på Appen Tät, som kan laddas ner kostnadsfritt. Regelbunden knipträning kan också ge viss lindring av besvär av framfall, då bäckenbotten stärks och kan "lyfta upp" framfallet, men om du upplever uttalad fyllnadskänsla i slidan och framfallet buktar utanför slidan rekommenderar jag dig att kontaktar din vårdcentral eller närmaste kvinnoklinik för läkarundersökning.
08.14
Jag födde barn för 4 år sedan och drabbades i samband med det av urinretention och fick ha kateter under 9 dagar och därefter tappa mig själv med kateter hemma. En fruktansvärd upplevelse som än idag påverkar mig framförallt psykiskt. Har, vad jag tror, på grund av psykiska men fortfarande ibland svårt att tömma blåsan helt. Hur vanligt är det att drabbas av urinretention efter förlossning? Det är inget man hör talas om.
Hej Josephine!
Vad tråkigt att du drabbades av urinretention efter din förlossning och att det påverkat dig så starkt.
Urinretention drabbar i dagsläget ungefär 0,5-1% av alla kvinnor efter förlossning och vanliga riskfaktorer för urinretention är ryggbedövning, långdraget förlossningsförlopp och större bristning. 
08.37
Har en god vän som fick problem efter en förlossning för länge sedan, som fick höra att det får hon leva med. Vad har man rätt att få för hjälp idag? Vad kan man kräva? Det är framförallt urinläckage som hon tycker är jättejobbigt.
Hej H!
Beroende på vilka besvär man har efter sin förlossning så kan frågan besvaras lite olika, men grunden är att man alltid har rätt att kontakta vården för en bedömning av de besvär man upplever som jobbiga.
Vid urinläckage finns det två former av detta. Det vanligaste formen efter en graviditet och förlossning är ansträngningsläckage, vilket tex innebär svårighet att hålla urin vid hosta, nysning och fysisk ansträngning. Den andra formen är trängningsläckage, vilket innebär plötsliga och svåra trängningar som medför att man läcker urin. Vid ansträgningsiläckage rekommenderas att i första hand prova knipträning dagligen under minst 3 månader. För tips på övningar rekommenderar jag Appen Tät, som tagits fram vid Umeå universitet och vid uppföljning visat sig hjälpa 9 av 10 kvinnor med ansträngningsläckage. Vid trängningsläckage eller vid uttalade besvär av ansträngningsläckage bör din vän ta kontakt med vårdcentral för grundutredning avseende inkontinens och vid behov remiss till närmaste kvinnoklinik. 
08.44
Födde mitt första barn i början av förra året. Lillen är nu 8 månader. Sprack i nedre delen av slidöppningen och fick några stygn. Nu när jag och sambon börjat bli sexuellt aktiva igen har min njutning under penetrerat samlag försvunnit då jag får ont i samma område som jag sprack. Får även ont i min klitoris om jag exempelvis sitter på huk. Vad kan detta bero på och vad kan jag göra för att besvären ska försvinna?
Hej Erika!
På din beskrivning låter det som att stygnen sitter i ett väldigt känsligt och nervrikt område av slidan, precis i slidmynningen, eller att vävnaden läkt ihop lite för trångt. Besvär av strama/smärtsamma ärr och försvagade vävnader i underlivet efter förlossning läker successivt under hela första året efter förlossningen och kan ytterligare förbättras efter att man slutat amma, varför det finns goda chanser för att dina besvär kan gå över av sig själva. det är viktigt att din partner vet om dina besvär, att ni använder glidmedel vid samlag samt att du med fördel är den som styr penetrationen. Vid besvär som kvarstår oförändrat ett år efter förlossningen kan du ta kontakt med din närmaste kvinnoklinik för bedömning. Vad gäller smärtorna i klitoris när du sitter på huk har jag tyvärr ingen bra förklaring.
09.03
Jag har enorma problem efter att ha fött tre barn (varav de sista på 4.5 kg resp 4.8kg med 14mån emellan) att få tillbaka mina muskler både att magmusklerna inte gått ihop och bäckenbottenmusklerna. Detta har lidit till dålig hållning, ont i ryggen och att jag konstant får "läckage" så fort jag nyser eller hostar.
Svaret från BM har varit att jag ska göra knipövningar, men jag vet ju inte om jag gör rätt. Köpte en bäckebottentränare som via en app ska visa hur man spänner och jag får knappt utslag på den.
Jag vet inte vad jag ska ta mig till eller vända mig..
Hej Sandra!
Det låter som att du har utvecklat något som kallas för rektusdiastas, vilket innebär att de raka bukmusklerna har separerats under graviditeten. Därtill har du fått en försvagning av bäckenbottenmuskulaturen. Båda muskelgrupperna går att träna, för att minska de besvär de anger. De som bäst kan ge instruktion kring att man gör rätt och hur man ska träna är våra sjukgymnaster/fysioterapeuter. I första hand ska du ta kontakt med din vårdcentral för att få tid till sjukgymnast. 
09.31
Vill uppmana alla att följa @alltserfintut på instagram. Där får kvinnor med förlossningsskada se att man inte är ensam.. och hitta stöd! #alltserfintut
09.39
Nu är Hanna Östling, överläkare på kvinnoklinken vid Universitetssjukhuset i Örebro på plats hos oss! Hon börjar svara på de frågor som kommit, men fortsätt att skicka in frågor så kommer Hanna svara på dem.
09.46
Min bristning (grad 3) har läkt fint. Men ändå har jag svårt att tömma tarmen. Det har gått 3 år sedan förlossningen! Mellangården är som en töjbar trasmatta och jag förstår inte vad som har gått fel. Hur ska jag gå vidare?
Hej M!
Det kan ibland efter en större bristning uppstå en försvagning i väggen mellan slida och tarm, strax innanför slidmynningen. Det medför att det uppstår en ficka där avföringen kan bukta in i slidan och "parkera" sig på vägen ut. Tillståndet är inte farligt, men kan förstås vara väldigt besvärande. Det är i dessa fall jätteviktigt att inte blir förstoppad, eftersom den hårda avföringen lättare fastnar i fickan. Vi rekommenderar Inolaxol eller liknande medel för att reglera avföringens konsistens. En del kvinnor är hjälpta av att föra in ett finger i slidan och hålla mot inbuktningen i slidan i samband med tarmtömning, även benämnt som "tumtricket". En del kvinnor upplever dock detta som omständligt och kladdigt. Vid uttalade besvär tycker jag att du ska kontakta din närmaste kvinnoklinik för bedömning av läkare.
09.49
Jag är drabbad av förlossningsskada. Blev op direkt efter förlossningen. På återbesöket 8 veckor senare kollade läkaren med fingrarna hur jag knep... ”allt ser fint ut”. Ändå hade jag inget knip så jg fick kämpa mig till op 1,5 år senare (fick vänta) läkaren som op mig hade aldrig träffat mig eller undersökt mig innan. Han gjorde inget bra jobb och jag ville ha återbesök men det har man inte rätt till trots stor op. Efter mycket kämpande kunde jag få träffa läkaren som tidigare bedömt knipet som bra. Jag tackade naturligtvis nej eftersom han inte visste hur man känner sånt. Fick ny op i höstas av en läkare JAG valt och JAG skickat remiss till som höll med mig... det såg inte ok ut! Hon har nu op mig och det är äntligen mycket bättre. Födde 2017. Hur kommer det säg att man ska behöva kämpa och slåss för att kunna leva ett hyfsat ok liv. Jag har inte kunnat lekt med barn, kissat på mig på jobbet, inte kunnat haft sex, inte kunna knipa ringmuskel. HUR är planen för regionen att skärpa sig?
Hej Josefine!
Jag kan bara beklaga det du har behövt genomgå och kan förstå din frustration.
Varför det blivit så i ditt fall kan jag förstås inte ge svar på.
 
Inom förlossningsvården har vi under senare år arbetat mycket aktivt med att utbilda vår personal i att förebygga, diagnosticera och åtgärda skador enligt bästa kända kunskap. Alla kvinnor med sfinkterskada (grad 3-4 bristning) får träffa sjukgymnast och de flesta kommer också på återbesök till läkare. Kvinnor som får en sfinkterskada följer vi nu också sedan ett par år tillbaka via Bristningsregistret, och kvinnan själv möjliggörs besvara en enkät 8 v och ett år efter förlossningen för att ge oss en möjlighet att fånga upp kvinnor med svåra besvär som inte på annat sätt kommit i kontakt med oss. Vi kommer även fortsatt att jobba med att förbättra vårt omhändertagande och uppföljning av kvinnor med bristningar efter förlossningen. Som del av detta välkomnar vi synpunkter från kvinnorna själva. Om du vill bidra med detta får du gärna ta kontakt med vår verksamhetschef eller avdelningschef på förlossningen.
 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer