Sofia är en av kvinnorna i kampanjen #alltserbraut – om svårigheter och skador efter förlossning. I klippet hör du hur hon drabbades. Foto: Louise Gustafsson /SVT

Sofia fick allvarliga bristningar: ”Jag tror att många lider i det tysta”

Uppdaterad
Publicerad

Istället för långa barnvagnspromenader bestod vardagen av oro, stress, urin-och avföringsläckage efter att Sofia fått dottern. Hon fick grad 3-bristningar i samband med förlossningen och berättar nu om en psykiskt påfrestande väg tillbaka.

Det gick fort när bebisen skulle ut för ett knappt år sedan, knappt två timmar efter att de skrivits in på BB var hon ute.

– Jag var borta av smärta och kommer inte ens ihåg hur barnmorskan såg ut. Men jag vet att de hade glömt slangen till lustgasen så jag hade ingen smärtlindring, berättar Sofia.

Att det gick så fort och att dottern kom ut med båda axlarna på samma gång tror Sofia är anledningen till att hon gick sönder så illa som hon gjorde. Hon sprack i mellangården och i ändtarmens slutmuskel, en så kallad grad 3-bristning.

– Jag har haft urinläckage, avföringsläckage, tyngdkänsla, skavkänsla, jag blir jättekissnödig på en gång och oproportionerligt kissnödig, berättar Sofia.

Bristfällig information

På sjukhuset var informationen om bristningarna och om hur mycket som hade sytts otydlig, menar Sofia.

– Jag fick en chock när jag såg mig i spegeln, sen kom nästa chock när jag efter en tid läste min journal, säger hon.

Just information återkommer Sofia till. Hon vill se mer av den varan i föräldrautbildningarna så att man kan förbereda sig på tiden efter om man drabbas av allvarliga bristningar.

– Nu mår jag ganska bra fysiskt förutom att jag har en överspänd bäckenbotten. Det är mest jobbigt psykiskt. Jag har fortfarande frågor kring förlossningen som jag upplever forcerades och jag funderar mycket på hur min nästa förlossning ska gå om vi väljer att skaffa barn igen, säger Sofia.

Grader av bristningar

Grad 1: Bristning i slidans slemhinna, mynning eller i mellangården (området mellan slidan och ändtarmsöppningen) men inte i underliggande vävnad.

Grad 2: Bristning i slidans slemhinna, mynning och i hud och muskler i mellangården.

Grad 3: Bristning i muskler i bäckenbotten och i ändtarmens slutmuskel.

Grad 4: Bristning i muskler i bäckenbotten och i ändtarmens slutmuskel och slemhinna, så kallad totalruptur.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.