Foto: SVT

Titta, här får alla dansa med alla

Uppdaterad
Publicerad

Tvärsnytts reporter tog sig en svängom i queerpolskan som inledde Örebro Pride.

Som ett av startskotten på Örebro Pride annordnas danskurser. En av dem är så kallad ”queerpolska” – en dans som sträcker sig bortom allt som har med kön att göra.

Varifrån polskan kommer är osäkert, men den tros härstämma från Polen. Dansen introducerades i Sverige vid sekelskiftet mellan 1500- och 1600-talet.

Örebro pride 2013

Moderniserat reglerna

Precis som många andra dansstilar är det traditionellt att mannen ska föra kvinnan. Men på Örebro Pride har man valt att modernisera reglerna lite.

– Alla får dansa med dem vill och vem som helst får föra eller följa. Det är därför vi kallar det ”queer”, säger Erik Mägi, dansinstruktör.

– Pride handlar om att skapa ett rum bortom heteronormen. Vi tycker det är viktigt att bland annat skapa rum för de som inte känner sig välkomna i de traditionella danssalarna, säger Lina Afvander som är dansansvarig på Örebro Pride.

Tidigare i veckan rapporterade Tvärsnytt om dansklubben Rockrullarna där samkönade par nekades till att delta i en buggkurs för nybörjare.

Vill välkomna alla

Ordföranden för Rockrullarna, Karl-Erik Wallin, betonade då att föreningen vill välkomna alla. Han sa också att man tillåter samkönade par i de kurser där man bara dansar med sin egen partner, men inte i nybörjar- och fortsättningskurserna där man ofta byter partner.

– Av respekt för att det kan finnas de som inte vill dansa med en danspartner av samma kön så kom vi fram till det beslutet. Det kan vara så att någon tycker att det inte känns rätt som dam att dansa med en dam, och en herre med en herre, sa Karl-Erik Wallin till Tvärsnytt i tisdags.

”Tokstollar”

Erik Mägi är kritisk till beslutet.

– Tokstollar säger jag. Det är ju sanslöst. Det är ju ren homofobisk inställning. Folk är olika, låt människor dansa som de vill, säger han.

Lina Afvander håller med.

– Var sätter man gränsen? Om det finns människor som inte vill dansa med tjocka, låter man då inte tjocka får vara med eller byta partner? Om det är nån som inte vill dansa med en svart, låter man då svarta stå i ett eget hörn för omtanke om de vita. Nej, det skulle man inte tillåta 2013, säger hon.

Många personer har kommit till Örebro Konserthus för att lära sig queerpolska. Jätteroligt tycker Lina Afvander och tillägger att det även kommer erbjudas ”queertango” i dagarna.

På Rockrullarna har man bestämt att se över reglerna efter de senaste dagarnas turbulens.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Örebro pride 2013

Mer i ämnet