Foto: SVT

”Kyrkans attityd måste bli bättre”

Uppdaterad
Publicerad

Pastor predikade om öppenhet för alla oavsett sexuell läggning.

Under fredagen på Örebro Pride var det samtal om att vara troende och homosexuell. Och att vara välkomnad som homosexuella i kyrkan kan vara svårt, speciellt när det gäller frikyrkor.

Mycket att jobba på

Örebro pride 2013

Sedan några år tillbaka kan samkönade par gifta sig i kyrkan. Men Kay Lennart, pastor i missionskyrkan, tycker fortfarande att vissa frikyrkor har mycket att jobba på när det gäller attityder gent emot HBTQ-personer.

– Jag har kontakt med människor på facebook och där är det människor med jätteproblem. En del av dem är färdiga och vill göra slut på sig själva för de klarar inte av det här hyckleriet att dölja den de verkligen är, så allvarligt är det, säger Kay Lennart, pastor i missionskyrkan.

Predikade om öppenhet

På föreläsningen HBTQ och tro predikade pastorn Kay Lennart öppenhet och att alla oavsett sexuell läggning och att alla ska man vara välkomna till kyrkan. Och arrangörerna på Pride Örebro tycker det är viktigt att ha ett samtal om tro på programmet i år.

– Många HBTQ-personer har en form av tro och har en tillhörighet till en kyrka men på grund av sin sexuella läggning och synen på dem inte vågar komma ut. De är rädda för vad deras familj, vänner och de på församlingen ska tycka, säger Birger Klevestedt på Pride Örebro.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Örebro pride 2013

Mer i ämnet