Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är social hållbarhet som vi alla ska ta ansvar för”, säger Martina Lindblom Allanko som är inköpschef på Svealandstrafiken. Foto: SVT

Svealandstrafiken satsar på hållbarhet och socialt ansvar – i nytt avtal

Uppdaterad
Publicerad

Att minska på svinnet och nyinköpen var en tanke när Svealandstrafiken slöt avtal med det arbetsintegrerade sociala företaget (ASF) Syverkstan i Örebro om reparationer av säten och bussklädslar. Men den viktigaste anledningen till valet av bolag var att bidra till större integration, delaktighet och social hållbarhet.

– Det är är en del av vår värdegrund , säger Martina Lindblom Allanko som är inköpschef på Svealandstrafiken, och något som vi vill främja. Därför har vi lyft ut den delen som handlar om att ändra och sy om arbetskläder och reparera stolsklädslar från övrig upphandling.

Sociala företag är riktiga företag som säljer varor eller tjänster, betalar skatt och är arbetsgivare.

Utgår från personalen

Skillnaden mot ”vanliga” företag är att de har som syfte att integrera människor som av olika skäl står långt ifrån arbetsmarknad och samhälle.

– Här arbetar personer hundra procent av sin förmåga, förtydligar verksamhetschef Carina Dahl på Syverkstan. Som arbetsgivare ser vi till att de har rätt arbetsmiljö, rätt förutsättningar och man utgår ifrån personalen när man tar på sig uppdrag.

Ingen snedvridning

Det finns kritik mot att sociala företag skulle snedvrida konkurrensen men det håller inte Carina Dahl med om.

– Vi har en så otroligt liten del av marknaden med våra två anställda. Dessutom tar vi marknadsmässiga priser och har löner enligt kollektivavtal så jag har svårt att se att det skulle påverka resten av branschen.

  • Ha till syfte att integrera människor i arbetsmarknad och samhälle
  • Sälja varor och tjänster till kunder.
  • Det kan handla om arbetsintegrerande tjänster, caféverksamhet, odling, syarbete, biltvätt, hotellverksamhet kontorstjänster eller andra verksamheter som de anställda har kunskap om
  • Vara organisatoriskt fristående, det vill säga drivas i form av ett eget företag. Aldrig ägas av exempelvis en kommun.
  • Skapa delaktighet för medarbetarna genom ägande, avtal eller liknande.
  •  I huvudsak återinvestera sina vinster i den egna eller liknade verksamhet.

Källa: Tillväxtverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.