Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magdalena Lundqvist och Sara Belachew arbetar som socialrådgivare på föreningen Eksam i Örebro som ger ekonomiska råd och hjälper skuldsatta personer. Hör mer i videoklippet. Foto: Johannes Weckström /SVT

Här får örebroare råd om sin ekonomi

Uppdaterad
Publicerad

Se över dina utgifter och inkomster. Den rekommendationen ger nu föreningen Eksam i Örebro, som årligen tar emot runt 500 personer som hamnat i skuld eller behöver hjälp med sin privatekonomi. Föreningen räknar med att allt fler kan behöva stöd framöver.

Det kan gå fort. Från att ha haft en privatekonomi i balans kan sjukdom eller oväntade händelser förändra förutsättningarna för vem som helst.

– Vi möter personer som är resursstarka, men kanske behöver lite större stöttning. Det kan vara personer med funktionsnedsättning, eller de som lider av psykisk ohälsa. Det kan vara egenföretagare som gått i konkurs. Vi möter alla typer av människor, säger Magdalena Lundqvist.

”Svårt att gå runt”

Nu när mat-, el-, och andra priser går upp är det fler människor som kan få problem.

– Vi har en del besökare som nämner att det är svårt att få det att gå runt, säger Sara Belachew.

Deras första råd är att göra en budget och se över utgifter och inkomster. Vanligt idag är att människor inte tänker på utgifterna som dras varje månad för olika typer av streaming-, tele-, och bredbandsabonnemang.

Koll på abonnemangen

Där kan pengar finnas att spara. Det är också bra att vara medveten om när varje månad debiteringarna sker. Har det gått så långt att man hamnat i skuld är rådet att ta kontakt med de instanser som är vana att hantera människors problem.

– Vi brukar uppmana till att prata med Kronofogden och be dem hjälpa till. De är väldigt tillmötesgående. Vi hänvisar även ofta till Konsumentverket och till budgetverktyg på nätet, säger Magdalena Lundqvist.

Hör mer i videoklippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.