Performance-verket City Horses genomfördes under lördagen i Örebro. Foto: SVT

Galopperande kvinnor intog staden

Uppdaterad
Publicerad

Hästar och inte sällan män på hästar – en vanlig syn i såväl svenska som utländska städer i form av statyer. Men under lördagen fick örebroarna istället möta galopperande kvinnor.

Koreografen Anna Källblad och konstnären Helena Byström har tillsammans funderat över kvinnors plats i det offentliga rummet och i stadsmiljöer. I samband med en resa till Nordmakedonien där statyer av män på hästar fanns lite varstans föddes idén till performance-verket City Horses.

20-tal dansare galopperar

Som en del i utomhusutställningen Open Art kommer nu verket att framföras på flera centrala platser i Örebro.

– Det är ett 20-tal dansare som framför verket i Örebro under lördagen, berättar Johanna Ström på Open Art som arrangerar verket tillsammans med Region Örebro län och Örebro kommun. Tillsammans kommer de att galoppera genom stan.

Fritt att följa med

Klockan 12.00 vid Bio Roxy satte dansarna av i galopp och trav genom stan. De passerade Järntorget, Stadsparken, Stortorget och Våghustorget för att avsluta vid Trädäcket vid Örebro slott.

Vid de olika hållpunkterna stannade truppen en stund för dans och improvisation innan de fortsatte vidare.

Verket har uppförts i flera städer och förhoppningen är alltid att fler personer spontant ska vilja följa med truppen runt. I galopp eller valfri stil.

– Det brukar alltid väcka uppmärksamhet. Allt ifrån fnitter, till förvåning och någon kanske till och med blir provocerad. Men alla reaktioner är helt okej, försäkrar Johanna Ström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.