Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johanna Elfving, chef på miljökontoret, berättar mer om det batteriavfall som dels forslas bort, men också ligger kvar i vita säckar. Foto: Enana Alrafidain / SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Här grävs batterimassorna upp ur marken – efter ett år

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen började arbetet med att gräva upp den olagligt dumpade batterimassan söder om Örebro. Enligt polisutredningen ska det handla om 120 ton så kallad svart massa som dumpats i ett hål i marken.

Johanna Elfving på miljökontoret i Örebro har arbetat med att få till uppgrävningen i nästan ett år.

– Själva grävarbetet gick snabbt att boka men sen ska massan förvaras någonstans och den upphandlingen har dragit ut ett år på tiden, säger hon.

Notan skickas till konkursboet

Till att börja med är det kommunen som kommer att stå för kostnaden på uppskattade 700 000 kronor. Men sedan kommer den att skickas vidare till konkursboet för Urecycle – företaget som ligger bakom dumpningen.

– Om det finns några pengar där vet vi inte.

Johanna Elfving räknar med att marken närmast batterimassan har förorenats och därför kommer också jordmassor att behöva grävas upp.

– Men vi räknar med att klara av allt grävarbete på en dag, avslutar hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Batteriskandalen

Mer i ämnet