– Lodjursungen såg ut som den satt ute och väntade på mer mat, konstaterar Inger. Foto: Inger Olofsson / Privat

Här hälsar lodjursungen på – för att stjäla kattmat

Publicerad

När Inger Olofsson tittade ut genom fönstret på tisdagssmorgonen fick hon inte bara en rejäl överraskning. Hon fick också en förklaring på varför katternas matskål på förstubron varit tom den senaste tiden.

Lodjuret satt kvar så länge att Inger hann hämta mobilen och ta några bilder. Foto: Inger Olofsson / privat

Tidigt på tisdagsmorgonen tittade Inger Olofsson som vanligt ut för att se om katterna Svarten och Gråen satt utanför och väntade på mat.

Det gjorde dom inte. Istället satt där en lodjursunge och tittade tillbaka, något som Expressen var först med att berätta om.

– Jag och min särbo Bengt hade kvällen innan pratat om att skålen med kattmat var tom hela tiden. Och att katterna måste vara väldigt hungriga, säger Inger Olofsson. Men då förstod vi ju.

Ligger avsides

Lodjursungen visade inga tecken på att bli skrämd och satt kvar medan Inger hämtade sin mobil och tog några bilder.

– Den satt där och verkade vänta på mat, skrattar hon. Men när vi öppnade dörren försvann den snabbt.

När dörren öppnades försvann lodjursungen. Foto: Inger Olofsson / privat

Huset vid sjön Sörälgen i Hällefors ligger lite avsides men varken Inger eller Bengt har tidigare sett lodjur. Däremot har grannar berättat att de sett vuxna djur i området.

Har fått lite bekymmer

Samtidigt som Inger är glad över att ha fångat den vilda katten på bild har hon fått lite bekymmer.

– Dels undrar man ju lite var mamman kan vara någonstans, tänker hon. Sen är ju frågan också om vi kan fortsätta att sätta ut mat åt våra katter. Och lite orolig för katterna är jag väl med lodjur så nära husknuten.

Katterna Svarten och Gråen har fått dela med sig av sin mat. Foto: Inger Olofsson / privat

Men helt ovan vid situationen är hon inte.

– Vår katt Svarten kom till oss från skogen som vildkatt. Nu lämnar den inte tomten. Vi är väl snälla mot djuren, det är väl därför de dyker upp hela tiden, skrattar Inger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer