Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Helena Borenäs och två av hennes kollegor får frågan om det finns något som skulle kunna få dem att byta arbetsplats. Foto: SVT

Här har vårdcentralen hyrläkarfritt – därför lyckas de

Uppdaterad
Publicerad

Region Örebros kostnader för hyrläkare är som allra störst inom primärvården. På Brickebackens vårdcentral har man lyckats klara sig utan dem – något som personalen tror beror på en stark lagkänsla, stabil bemanning och en lojalitet gentemot patienterna.

För tio år sedan kostade hyrläkarna för primärvården i regionen 44 miljoner kronor om året, jämfört med 105 miljoner kronor ifjol.

På Brickebackens vårdcentral i Örebro har man klarat sig utan det behovet.

Vad tror du det beror på?

– Tappar vi en så är vi fortfarande en ganska stabil personalgrupp och då är det lättare att rekrytera, säger läkaren Helena Borenäs.

Känner patienterna väl

Enligt henne spelar också storleken på vårdcentralen en viktig roll för att personal ska vilja stanna kvar.

– Vi är en liten vårdcentral. Det är mycket som vi löser tillsammans med patientens bästa i fokus, det är lätt att samarbeta för att det är så få personer inblandade, säger hon och fortsätter:

– Jag tror också att vi har en stark lojalitet gentemot patienterna, vi känner dem väldigt väl.

Samtidigt är storleken också deras svaga sida.

Hör vårdcentralschefen Patrik Jaensson berätta om skörheten med att vara en liten vårdcentral i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.