• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR berätta om regionernas underskott i klippet. Foto: Hans Alm/SKR

SKR om regionernas underskott: Inte varit så illa sedan 90-talet

Uppdaterad
Publicerad

Över 20 miljarder kronor – så mycket räknar landets regioner att gå i underskott nästa år.

– Vi får gå tillbaka till 90-talet för att ha sådana här stora underskott som vi har nu, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR.

Det svåra ekonomiska läget får konsekvenser – inte minst för landets regioner. Samtliga 21 regioner räknar med underskott på totalt 15 miljarder kronor i år.

Underskottet fortsätter att öka kraftigt, och beräknas bli mellan 20 och 24 miljarder kronor nästa år. Enligt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) motsvarar det årskostnaden för två medianregioner.

Vad händer om en region går med underskott flera år i rad och förbrukar sina resultatreserver? Hör Annika Wallenskogs svar i klippet.

Samordnad upphandling ska öka stabilitet

För att minska kostnaderna och beroendet av hyrpersonal inom vården genomför Sveriges 21 regioner en samordnad upphandling. 

– Målet är ju framförallt en ökad trygghet och kontinuitet för patienterna, och en mer långsiktigt stabil bemanning i vården, säger Stefan Petersson, regionernas projektledare på Västra Götalandsregionen.

”Kan inte spela ut regionerna mot varandra”

Upphandlingen görs på uppdrag av regiondirektörerna i samtliga regioner, med stöd av SKR.

– Idag har regionerna olika villkor i avtalen. Ibland kan de ha konkurrerat med varandra. Vi vill betala ut en ersättning som är rimlig. Bemanningsföretagen kan inte spela ut regionerna mot varandra, säger Stefan Petersson. 

Arbetet har pågått i över två år. Ett första avtal var på plats 2022 men överklagades och kritiserades från flera håll.  

Branschorganisationen: ”Risk för sämre vård”

I en enkät till SVT:s Agenda säger 19 av 21 regioner i Sverige att man vill dra ner på hyrpersonal. En del har eller ska införa olika typer av hyrstopp – något som Kompetensföretagen, en branschorganisation för bemanningsföretag, är kritiska till.

– Risken är att patienterna får sämre vård och att det blir ökade köer, säger Eva Domanders, ordförande.

”Vi riskerar en personalflykt” – se Eva Domanders, ordförande, berätta mer i klippet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är en liten del av vårdens anställda som vill jobba på det här sättet” säger Eva Domanders, ordförande för Kompetensföretagen. Foto: SVT

Så mycket ökar regionernas ekonomiska underskott

  • Sveriges regioner går mot ett samlat underskott på 15 miljarder kronor för 2023.
  • 2024 beräknas underskottet öka till mellan 20 och 24 miljarder kronor för alla regioner.
  • Flera av regionerna kommer att ha använt hela sin resultatreserv under nästa år och kommer då att börja behöva låna pengar. Resultatreserven är de pengar som regionerna sparat ihop när de haft överskott.
  • Enligt Sveriges kommuner och regioner (SKR) är det här den värsta ekonomiska krisen för regionerna sedan 1990-talet.

Källa: SKR 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.