• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Sydvästra industriområdet i Oskarshamns kommun, Kalmar län. Det brinner i aluminiumspån, röken sprids österut mot E22:an och södra Oskarshamn. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.

I somras beslutade Förvaltningsrätten i Göteborg att regionerna inte fick teckna några avtal förrän målet prövats, vilket sänkte hoppet om att det nya avtalet skulle kunna träda i kraft under hösten. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nytt superavtal skulle dämpa vårdens hyrnota – stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt gemensamt avtal skulle komma till rätta med problemen som omgärdat systemet med inhyrd personal i vården.

Arbetet har pågått i över två år och snart skulle avtalet träda i kraft.

Nu har undertecknandet stoppats av domstol.

Regionerna har gjort flera satsningar för att bryta sitt beroende av hyrpersonal. Men hyrnotan har bara fortsatt växa.

SVT:s granskningar har också visat hur systemet gjort att läkare som betecknats som olämpliga och patientfarliga kunnat hoppa vidare till nya arbetsplatser – som inte fått kännedom om bakgrunden.

SVT Nyheter granskar

Hyrmarknaden är i dag ett myller av upphandlingar, där varje region kan ha massor av långa och korta avtal med olika hyrbolag –  som i sin tur förhandlar om uppdragen med mängder av tänkbara hyrläkare och sjuksköterskor.

I slutet av 2020 började regionerna jobba för en förändring: ett gemensamt, enhetligt hyravtal, som skulle dämpa kostnadsutvecklingen, säkra kontrollerna och förbättra arbetsmiljön.

Kritiserad karensregel

Ett första avtal var på plats våren 2022, men överklagades direkt och kritiserades från flera håll. Hyrbolag ogillade tuffa regler om vite för aktörer som misskött sig, och läkarfacket rasade mot en karensregel som sa att en läkare som varit anställd i en region måste vänta ett år innan hen kunde återkomma som hyrläkare.

I somras beslutade Förvaltningsrätten i Göteborg att regionerna inte fick teckna några avtal förrän målet prövats, vilket sänkte hoppet om att det nya avtalet skulle kunna träda i kraft under hösten.

Regionerna valde då att börja om med en ny upphandling där karenstiderna fanns kvar men bland annat vitesreglerna ändrats. Förhoppningen var att det nya avtalet skulle börja gälla i mars i år, men flera hyrbolag överklagade även detta ärende.

”Kan inte påverka”

Och Förvaltningsrätten har nu än en gång stoppat processen. I ett interimistiskt beslut slår man fast att regionerna tills vidare inte får ingå några nya avtal utifrån upphandlingen, förrän avtalets giltighet har prövats av domstolen.

Därmed är risken stor att tidsplanen spricker än en gång. Regionernas projektledare Stefan Petersson på Västra Götalandsregionen kommenterar i ett mejl till SVT att ”Förvaltningsrätten har handläggningstid och den kan vi inte påverka.”

Läs mer: Så beroende är vården hos dig av hyrpersonal

Bild på en sjukhuskorridor och en en bild på en kvinna. Kvinnan heter Eva Domanders och är ordförande för branschorganisationen Kompetensföretagen. Hon tycker till om hur farliga hyrläkare kan fortsätta jobba fem år efter SVT:s avslöjande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fem år efter SVT:s avslöjanden om farliga hyrläkare finns det fortfarande flera fall där dessa kunnat jobba vidare. Hör mer om detta i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet