Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tidslinje: Så stoppades den farliga läkaren – och så kunde han jobba vidare. Foto: TT

Granskning: Farliga hyrläkare får nya uppdrag – utnyttjar luckor i kontrollen

Uppdaterad
Publicerad

Läkare som bedömts som patientfarliga och stoppats på en vårdcentral har kunnat jobba vidare som hyrläkare på nya arbetsplatser, utan att dessa fått kännedom om den tidigare kritiken. Systemet med inhyrd personal har stora luckor som gör det möjligt för olämpliga läkare att fortsätta, visar SVT:s granskning.

När SVT för fem år sedan granskade systemet med inhyrd personal i vården så lovade både regionerna och hyrbranschens företrädare att kontrollerna skulle bli bättre.

Men vår nya granskning visar att systemet fortfarande har luckor – och att läkare som tvingats sluta och bedömts som patientfaror på en arbetsplats kan jobba vidare som hyrläkare utan att den nya arbetsplatsen får kännedom om historiken.

Ett exempel är den läkare som i fjol stoppades i Västerbotten efter tio veckors tjänstgöring där han orsakade lika många avvikelser. Allvarligast: en missad tarmcancer. En medicinskt ansvarig läkare konstaterade senare att hyrläkaren hade ”avsevärt påverkat patientsäkerheten”.

Hyrbolaget Invida tvingades byta ut honom mot en annan läkare, men valde ändå att skicka honom vidare på nya uppdrag – där han presenterades med äldre, positiva referenser.

Hyrbolaget: ”Kommenterar inte”

På sin nya arbetsplats i Örebro stoppades han efter bara fyra dagar. Av 40 patientkontakter bedömdes 29 som bristfälliga, bland annat saknades undersökningar av en patient med blod i avföringen och av äldre med svimningsattacker. Flera patienter behövde även kallas på återbesök för nya undersökningar.

Regionens granskning beskrev läkarens yrkesutövning som en ”stor risk för patientsäkerheten”.

Utöver Västerbotten och Örebro har han dessutom jobbat flera veckor i Gävleborg – där man bland annat reagerat på att han avrått från covidvaccin och inte följt hygienrutiner vid undersökningen av en mun.

Dalaföretaget Invida har tidigare uppmärksammats för bristande kontroller av läkare med skatteskulder, och uteslöts från en upphandling i Dalarna 2018 just med hänvisning till otillräckliga kontroller.

Bolaget ställer inte upp på någon intervju med SVT, men Carina Wik, bemanningschef och delägare skriver till SVT att man ”följer de regelverk som gäller för vår verksamhet och kommenterar inte enskilda personalärenden”.

Hyrläkaren själv granskas nu av Ivo. Han tillbakavisar all kritik och säger till SVT att han utsatts för en häxjakt i Västerbotten, och inte ens fått kännedom om kritiken i Örebro förrän helt nyligen.

Vet du mer? Kontakta SVT:s granskande reportrar.

En läkare som i slutet av förra året fick sin legitimation indragen av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd efter rader av allvarliga fel, kunde under flera år fram till dess jobba vidare som hyrläkare, i flera fall uthyrd av samma bolag.

En annan läkare som nyligen belades med en treårig prövotid av HSAN, har också jobbat som hyrläkare på flera platser. Läkaren är dömd till rättspsykiatrisk vård för bland annat hot mot tjänsteman och hemfridsbrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet