Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under 2021 och början av 2022 hyrdes en läkare in i Region Gävleborg trots flera IVO-anmälningar i andra regioner. Foto: TT

Hyrläkare arbetade i Gävleborg – trots flera Ivo-anmälningar i andra regioner

Uppdaterad
Publicerad

Under 2021 och början av 2022 hyrdes en läkare in i Region Gävleborg trots omfattande brister i hans tidigare tjänstgöring. På hälsocentraler i Gävle och Ljusdal avrådde han patienter från att vaccinera sig mot covid-19, och ett avvikelseärende upprättades efter att han struntat i grundläggande hygienrutiner.

Kort innan hyrläkarens tid i både Gävle och Ljusdal under 2021, hade han varit på uppdrag i två andra regioner. På båda platserna fick han sluta tidigare än planerat på grund av en stor mängd bristfälliga patientkontakter och avvikelser – däribland felbedömning av cancerdiagnos.

I en anmälan till Ivo (Inspektionen för vård och omsorg) menar den medicinskt ansvariga läkaren i en av regionerna att det fanns en ”uppenbar risk för patienskada i denne läkares arbetssätt”.

Hyrdes in flera gånger

Trots det hyrdes läkaren in i Region Gävleborg vid upprepade tillfällen under 2021 och början av 2022. På plats i Gävle framgick det att han är motståndare till covidvaccin och avråder patienter från att ta vaccinet. I Ljusdal upprättas ett avvikelseärende efter att han struntat i grundläggande hygienrutiner vid undersökning av ett sår.

Se mer om anmälningarna mot läkaren i videon.

Regionen vill inte kommentera

SVT Gävleborg har i flera veckors tid sökt regionen för att få svar på varför de hyrde in läkaren. Ingen i sjukhusledningen i Region Gävleborg är villig att ställa upp på intervju. Regionens HR-chef Ulrika Boström Gatti svarar slutligen på mejl:

”Det finns inget gemensamt systemstöd som gör det möjligt att se avvikelser regioner emellan. Vi får titta närmare på vad som hänt i det enskilda fallet och vidta de åtgärder som behövs för att undvika att det händer igen.”

”Trodde vi hade förbättrat våra rutiner”

Enligt regionråden Patrik Stenvard (M) och Jan Lahenkorva (S) finns det rutiner för att kontrollera hyrläkare som jobbar i regionen.

– Vi har tidigare haft problem med läkare som är prickade på andra håll. Jag trodde vi hade förbättrat våra rutiner, men har det återigen hänt så är det ytterst allvarligt, säger Patrik Stenvard (M).

Jan Lahenkorva (S) håller med.

– Den typen av läkare som avråder från covidvaccin ska inte vara verksam i Gävleborg. Jag hoppas att det här följs upp och inte händer igen, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag trodde vi hade förbättrat våra rutiner, säger regionråd i opposition Patrik Stenvard (M) i videon. Foto: Alberto Lozano/Stefan Larsson/SVT


 

Läkaren tillbakavisar all kritik och säger till SVT att han utsatts för en häxjakt i Västerbotten, och inte ens fått kännedom om kritiken i Örebro förrän helt nyligen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer