Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns ett par händelser som är av allvarligare art” – hör Gunnar Lindström, avdelningschef på Bjurholms hälsocentral. Foto: SVT

Hyrläkare i Bjurholm Ivo-anmäldes efter flera missar – har fortsatt jobba i andra regioner

Uppdaterad
Publicerad

Hyrläkaren i Bjurholm arbetade bara ungefär fyra månader. Under den tiden hann han göra många missar – bland annat missade han att en patient hade cancer. Avdelningschefen i Bjurholm menar att man generellt är för dålig på att ta referenser inom vården.

– Jag tror det är ett systemfel, säger Gunnar Lindström.

Hyrläkaren fick sluta efter stort antal avvikelser gentemot både patienter och personal. Avvikelserna ledde till en anmälan till Ivo (Inspektionen för vård och omsorg), men trots det har läkaren sedan fortsatt arbeta i andra regioner i landet – där han också blivit Ivo-anmäld.

– Jag är inte förvånad och jag tycker det är anmärkningsvärt att samma fel i referenstagning och bakgrundsinformation kan upprepa sig, säger Gunnar Lindström, avdelningschef på Bjurholms hälsocentral.

”Tror det är ett systemfel”

Enligt avdelningschefen gjordes det sedvanliga kontroller av läkaren innan han började i Bjurholm, man tog referenser och kollade med registret för hälso- och sjukvårdspersonal. Gunnar Lindström säger att det kan vara så att referenspersoner inte är riktigt ärliga, utan att man medvetet eller omedvetet undanhåller information.

– Ska man filosofera om det så kan det handla om att alla vet att det är kris, så det är en delförklaring. Det är nästan en kultur att man inte vill säga hela sanningen eller varit medvetna om hela sanningen.

Han fortsätter:

– Jag tror inte att folk sitter och ljuger. Jag tror det är mer ett systemfel som gör att man kanske inte är medveten om att man inte är riktigt ärlig.

Slutade i förtid efter avvikelser

Hyrläkaren skulle ha arbetat på hälsocentralen i sexton veckor, men fick efter en stor mängd avvikelser sluta i förtid. Avvikelserna ledde senare till en Ivo-anmälan.

Enligt avdelningschefen Gunnar Lindström handlade avvikelserna om dåligt bemötande, bristande dokumentation och att hyrläkaren bland annat missat att en patient hade en cancerdiagnos.

– Det är en mängd mindre avvikelser och sedan är det ett par avvikelser av allvarlig art, säger Gunnar Lindström.

Hur lämplig skulle du säga att han är som läkare?

– Det kan jag inte bedöma. Jag tycker att Ivo ska bedöma det. Det är därför vi har anmält, säger Gunnar Lindström.

SVT Nyheter har varit i kontakt med hyrläkaren. Han tillbakavisar all kritik och säger till SVT att han utsatts för en häxjakt i Västerbotten, och inte ens fått kännedom om kritiken i Örebro förrän helt nyligen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer