Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får ni hänga med upp i det nybyggda höghuset i Varberga – där Öbo vill få in en ny bevingad hyresgäst. Foto: Karl Bergholtz/SVT, Niclas Gustavsson

Här hoppas Öbo att speciell hyresgäst flyttar in – på taket i Varbergas nya höghus

Uppdaterad
Publicerad

Det är ett par månader kvar tills de första hyresgästerna får flytta in i det nya höghuset i Varberga centrum – men det är ett speciellt par bevingade krabater erbjuds förtur av Öbo.

– Vi hoppas på att en pilgrimsfalk ska flytta in hit vårt tak, säger Emma Waller, byggprojektledare på Öbo.

Anledningen är att bostadsbolaget hoppas att rovfågeln ska skrämma bort andra fåglar som brukar låta och störa.

– Vi har problem med kajor som bajsar ner och skränar, säger Emma Waller.

Support av fågelförening

Närkes ornitologiska förening har hjälpt Öbo att utforma holken som sitter på taket på höghuset. Platsen kommer vara lockande för pilgrimsfalken som gärna sitter ostört och spanar efter flygande potentiella byten.

– Vi har faktiskt redan sett en pilgrimsfalk i området som spanar in boet, säger Ronnie Lindqvist, ordförande i Närkes Ornitologiska Förening.

Effektiv metod

Att avskräcka oönskade fåglar genom att ta dit rovfåglar är en väldigt effektiv metod enligt Ronnie Lindqvist. Han tror även att det är ett attraktivt bo för falken – även om det inte är helt naturligt.

– Optimalt hade varit om det var en bergsbrant i vildmark, men den kommer hitta mat här, vilket är det viktiga, säger Ronnie Lindqvist.

När SVT var uppe och kikade i toppen av huset kunde det hittas både fågelbajs och fotspår vid holken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.