Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Spela klippet för att se hur det ser ut i den nya återbruksbutiken för byggvaror. Foto: Viktoria Kvarnbrant/SVT

Här invigs återbruksbutiken för byggvaror – Örebro byggretur

Publicerad

Mängden avfall ska minska i Örebro. För att lyckas med det behöver mer återbrukas och mindre gå till tippen. Därför satsar kommunen på en ny butik med namnet Örebro byggretur.

Den nya butiken ligger i Boglundsängen i Örebro. I lokalen finns dörrar, toaletter, handtag, virke av olika sorter och mycket mer som kommunen hoppas kunna sälja till privatpersoner. Intäkterna går till att driva verksamheten. Och enligt Johan Kumlin (M), ordförande i teknik- och servicenämnden, räknar kommunen inte med att få in något överskott.

Cirkulär ekonomi

Syftet är att minska mängden avfall genom att få in material från de kommunala bolagen som Öbo och Örebroporten.

– Vi ska leva i en cirkulär miljö och detta är vårt sätt att dra vårt strå till stacken, säger Johan Kumlin (M).

I området finns det redan möjlighet att köpa byggvirke men Örebro byggretur ska ändå inte leda till konkurrens, menar kommunen.

– Jag tror inte att det påverkar försäljare av nytt material, för personer som handlar här tror jag inte hade köpt samma vara nyproducerad, säger Johan Kumlin (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.