Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in och se några av sakerna som skulle kunna finnas till försäljning när Örebro kommun öppnar egen returhandel med byggvaror. Foto: SVT

Örebro kommun öppnar egen returhandel med byggvaror från kommunala aktörer

Uppdaterad
Publicerad

Trenden med secondhand fortsätter att växa. I vår slår Örebro kommun upp portarna till en ny returhandel för begagnat byggmaterial från kommunala aktörer.

– Enkelt uttryckt är det en bygghandel med begagnade byggvaror, säger Jörgen Lundblad, verksamhetschef på Örebro kommuns avfallsenhet.

Projektet är ett samarbete mellan kommunen och de kommunala fastighetsbolagen Örebroporten, Öbo och Futurum.

Tanken är att samla in och återbruka byggmaterial från de olika kommunala aktörernas renoveringar och liknanade och erbjuda det till försäljning.

– Det är bra grejer som vi själva skulle kunna använda oss av i våra hemmarenoveringar, sommarhus eller hemma i en villa eller i ett radhus, säger Göran Lunander som är vd för Futurum fastigheter.

”Stor miljövinst”

Enligt honom rör det sig om allt från fasader till träreglar, innerdörrar, tegelpannor, fönster och annan teknisk utrustning. 

– Vi ser i hela Sverige att vad det gäller just byggavfallet så finns det ingen bra kanal för att samla upp avfallet, utan det blir avfall och sen går väldigt mycket till förbränning. Så man kan få en väldigt stor miljövinst om man kan fånga in just det flödet, säger Jörgen Lundblad.

Följ med in i returhandeln i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.