Örebro och Karlskoga har kartlagt nyanlända akademiker

Uppdaterad
Publicerad

Arbetslösheten bland akademiker i Sverige födda utanför Europa är mycket högre än bland svenskfödda. Projektet ”Den g(l)ömda resursen” försöker ta reda på varför och matcha akademikerna med jobb som passar deras utbildning.

Det är Örebro kommun och Karlskoga kommun som under två år kartlagt personer med minst två års eftergymnasial utbildning utan svenskt medborgarskap men med uppehållstillstånd.

– Jag brukar lite slarvigt säga att är det någon som vill ha vad som helst så har vi hittat den kompetensen. Det är alltifrån läkare, tandläkare, lärare, ingenjörer och ekonomer, säger Kristian Måsén.

Igenkänningsfaktorn ett hinder

Det är inte ovanligt att arbetsgivare är osäkra på utländska betyg och utbildningar i ett cv. Så igenkänningsfaktorn är ett hinder på vägen när nyanlända söker jobb.

– Det viktigaste är att ha med sig dokumenten, som betyg hit, vilket inte alltid är lätt i en flykt, säger Kristian Måsén, projektledare.

Kan bra svenska

En nyckel i kartläggningen är Universitets- och högskolerådets utlåtande om varje persons utbildning så att arbetsgivare förstår hur utbildningen står sig i en svensk kontext.

– Språket är en nyckel inom vissa områden men det är inte alltid man behöver kunna perfekt svenska för att lyckas. De vi har jobbat med har klarat av sfi väldigt snabbt och därefter läst motsvarande svensk gymnasieutbildning och när det gäller dem kan man inte klaga på språkkunskaperna, säger han.

I klippet berättar Kristian Måsén har många som har fått jobb och vilken typ av jobb.

Den g(l)ömda resursen

  • Är ett led i arbetet med att säkra personalförsörjningen inom offentlig sektor och ta tillvara potential hos högutbildade utlandsfödda.
  • Riktar sig till personer i Örebro och Karlskoga.
  • Deltagarna får sina kompetenser analyserade och presenterade för arbetsgivare inom i första hand kommunerna men även exempelvis Region Örebro län, statliga verk och privata arbetsgivare.
  • Hjälper arbetsgivare med insatser inom fördomsfri rekrytering och handledarstöd.
  • Finansieras av EU:s Asyl-, migrations- och integrationsfond samt Örebro kommun och Karlskoga kommun.

Källa: Örebro kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.