Laxå anställer hellre än betalar ut försörjningsstöd. Foto: SVT

Här kostar det mest att få folk i sysselsättning

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 1.400 kronor per invånare kostade kommunens arbetsmarknadsåtgärder i Laxå 2017, vilket är högst i landet, enligt statistik från databasen Kolada som nyhetsbyrån Siren sammanställt.

På andra plats, tätt efter Laxå, ligger Ljusnarsbergs kommun som betalar 1 367 kronor per invånare. Rikssnittet ligger på 486 kronor per invånare.

Och i valet mellan försörjningsstöd, som också betalas ut av kommunerna, och att anställa fler arbetslösa i kommunens verksamheter har Laxå gjort ett medvetet val.

– Vi vill att människor ska känna sig behövda och inte gå på försörjningsstöd, förklarar Jessica Widberg som är enhetschef på Integrations- och arbetsmarknadsenheten i Laxå. Då är det bättre att de får ett jobb med en lön. Vi jobbar också mycket med att hitta rätt plats till rätt person.

Laxå och Ljusnarsberg är de kommuner i länet som tagit emot flest flyktingar i förhållande till folkmängd de senaste åren.

Såhär mycket kostar arbetsmarknadsåtgärderna i din kommun

Summan anger nettokostnad i kronor per invånare 2017

Laxå – 1418 kronor

Ljusnarsberg – 1367

Kumla – 887

Örebro – 845

Karlskoga – 713

Hällefors – 496

Hallsberg – 409

Askersund – 333

Lindsberg – 286

Degerfors – 274

Nora – 236

Lekeberg – 231

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.