Yikalo, Jessica och Arash jobbar alla i Laxå. Foto: Monika Bruhn

Hellre lön än försörjningsstöd till nyanlända i Laxå

Uppdaterad
Publicerad

Laxå kommun har gjort något som andra kommuner misslyckats med – att ge personer som står längst från arbetsmarknaden en meningsfull sysselsättning med lön.

Laxå är en av de kommuner i landet som lyckats över förväntan med att hitta jobb till utrikesfödda. Anledningarna är fler, dels har kommunen tagit emot många nyanlända, dels har man jobbat intensivt för att undvika att de ska hamna i utanförskap.

Bättre att ge lön än försörjningsstöd

– Vi vill att människor ska känna sig behövda och inte gå på försörjningsstöd, förklarar Jessica Widberg som är enhetschef på Integrations- och arbetsmarknadsenheten i Laxå. Då är det bättre att de får ett jobb med en lön. Vi jobbar också mycket med att hitta rätt plats till rätt person.

Val 2018 – #dinröst

För Laxå kommun, liksom andra kommuner,  handlar det om samma pengar vare sig man betalar ut försörjningsstöd eller har anställda i den egna verksamheten som bland annat språkstödjare, elvassistenter och resurser.

Yikalo Tecle som varit i Sverige i snart tre år arbetar bland annat på familjecentralen.

– Vi leker, fikar och sjunger, berättar hon. För mig är det jätteviktigt att ha ett jobb. Vill man kunna leva bra måste man också arbeta. Jag vill inte stå och knacka på socialens dörr.

Har kunnat rekrytera spetskompetens

Men det är inte bara inom kommunen som många nyanlända fått jobb. Näringslivet på orten har också varit engagerade och erbjudit allt från timanställningar till heltidsjobb.

– Vi har också flera som kunnat rekrytera spetskompetens, konstaterar Jessica Widberg.

En av dem är Arash Vahdati från Iran som efter att ha arbetat i restaurangen på Centralskolan nu är tillbaka i sitt ursprungliga yrke som grafisk formgivare och webbredaktör.

– Jag har 10-12 års erfarenhet av yrket och är så glad att vara tillbaka igen, säger han. Det här är något jag kan och andra kan vara nöjda med min produkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet