Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör experten: Här är tricket som kan förbättra ditt barns kognitiva utveckling. Foto: TikTok/sobrizzle

Medveten bebis viral – blivit fenomen: ”Filosofisk fråga”

Uppdaterad
Publicerad

En video på en knappt 13 månader gammal bebis har fått över 40 miljoner visningar på TikTok. Anledningen? Den är lite för med i matchen.

– När en bebis blir medveten är en jättespännande fråga som det råder mycket diskussion kring, säger Gustaf Gredebäck, professor i utvecklingspsykologi vid Uppsala universitet.

Fenomenet om medvetna bebisar har exploderat på sociala medier. Det efter att ett klipp på den amerikanska bebisen Kate publicerades på TikTok.

Mamman, Bailey Wise, filmar Kate och hennes syster när hon frågar om de vill åka till ett hotell i Orlando i Florida. Bebisen lyfter då upp handen och skriker ”jag” – liksom en äldre person skulle göra.

– Det finns väldigt många tankar även innan språket är en central och integrerad del i allt vi gör. Det gör att det finns ett avstånd mellan det lilla icke-verbala barnet och oss, vilket jag tror att vuxna ibland kan ha svårt att hantera, säger Gustaf Gredebäck.

Se klippet: Här är teorierna om när spädbarn blir medvetna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.