Statsminister Ulf Kristersson (M) pressas av S-ledaren Magdalena Andersson. Foto: Pontus Lundahl/TT

Statsministern: Ett sådant hyckleri

Uppdaterad
Publicerad

S-ledaren Magdalena Andersson pressar statsministern om SD:s anonyma konton i riksdagens partiledardebatt.

– Är det vuxet att göra som Ulf Kristersson och stoppa huvudet i sanden?

Statsministern går till motattack och anklagar S-ledaren för hyckleri.

Magdalena Andersson vill att statsministern ska svara på hur han ska hantera SD:s anonyma konton efter TV4:s avslöjande.

EU-val 2024

– Han har sagt att det här är farligt, nu måste han svara på vad det får för konsekvenser.

Hon säger att det inte handlar om vilken samtalston man ska ha mellan Tidöpartierna, och inte heller om oförargliga skämt och humor.

– Det handlar om en stor mängd falska och anonyma konton som sprider hat, säger Andersson.

Anklagas för hyckleri

Ulf Kristersson svarar med att S och SD är “besatta av varandra”. Men han går också till motangrepp mot Andersson.

– Säger partiledaren för det parti vars egna medlemmar skickade ut nidbilder och antydningar om att Fredrik Reinfeldt skulle vara pedofil på sin tid. Ett sådant hyckleri.

– Den som kan säga att man själv inte sprider hatisk propaganda, som inte sprider smutskastning, som inte själv haft skäl att be om ursäkt å partivänners vägnar kan kasta första stenen, säger han.

Magdalena Andersson svarar att andra partier har bett om ursäkt.

– De har gjort om och gjort rätt, men nu samarbetar Ulf Kristersson med ett parti som säger att de kommer att fortsätta att via anonyma konton sprida hat, hets och hot och förpesta det svenska politiska samtalet, säger hon.

Kristersson uppger att han “gång på gång” vänt sig mot tonen i SD:s kommunikation.

– Vi har riktigt stora problem att tag tag i. Svenska folket förtjänar politiker som får någonting gjort. Sen får ni lösa ut era problem med Sverigedemokraterna själva.

"Ingen trollfabrik"

Såväl regeringspartierna som SD valde i sina egna anföranden att inte ta upp SD:s konton, utan ville hellre prata sakpolitik.

I ett replikskifte med C-ledaren Muharrem Demirok hävdar Jimmie Åkesson dock att kritikerna missuppfattat vad TV4:s granskning handlar om.

– De visar ingen trollfabrik, sluta använda det begreppet. Det finns ingen trollfabrik hos oss. Det finns ingen desinformation som sprids från oss, säger han.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på onsdagen. Foto: Pontus Lundahl/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet