Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klippet där My visar upp sin svullna läpp efter att hon stoppade in vitt snus. Foto: Paul Wennerholm/TT, privat

My stoppade in en snus – läppen svällde upp

Publicerad

Över en miljon visningar, tiotusentals gillamarkeringar och diskussioner i kommentarsfältet på Tiktok – på bara några dagar. My Perssons reaktion på vitt snus har engagerat.

– Jag började dregla, jag hade ingen känsel på den sidan av munnen, säger My.

My Persson spelade in videor till en kompis på Snapchat när den stickande känslan uppstod i munnen. Efter ett tag märkte hon att läppen svullnade upp – mer än vanligt.

Att hon får en reaktion av vitt snus är något som brukar hända sedan hon bytte snusmärke, berättar hon. Men den här gången blev svullnaden den värsta hittills.

– Det händer trots att jag inte har ätit, druckit eller gjort något speciellt på flera timmar, säger My Persson.

”Aldrig sett förut”

SVT Nyheter har hört av sig till flera olika forskare som inte kunnat slå fast vad som orsakat svullnaden.

– Det ser ju verkligen ut som en stark allergisk reaktion på den nikotinpåsen, säger nikotinforskaren Louise Adermark, när hon får se bilder på Mys svullna läpp – något hon aldrig sett förut.

Men att man kan få skador på munslemhinnan av vitt snus är inget nytt, menar hon.

– Man ska vara medveten om att nikotin påverkar kärlen, så det kan påverka blodflödet väldigt mycket – vilket i sin tur också skulle kunna leda till en svullnad.

Finns lite forskning

Adermark menar att det är värdefullt att ta del av människors upplevelser av det vita snuset, eftersom det finns så lite forskning på området.

Hennes gissning är att Mys svullnad uppkommit på grund av en kombination av flera faktorer. Även om man inte vet säkert är det enligt Adermark inte osannolikt att även andra produkter som hudkrämer, parfymer, mat eller till och med pollen kan ha bidragit till reaktionen. Vad själva nikotinpåsen innehåller kan också vara en avgörande faktor, menar hon.

– Man vet till exempel att ph-värdet i de här produkterna ökar risken för skador. Sedan finns det också studier som har tittat på de olika smakerna och kunnat konstatera att smakerna i sig kan orsaka skador på munnens celler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.