Det första italienska brandflyget landade 20:10.

Här landar det första italienska brandflyget i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Ett av de två italienska brandflygplanen har landat i Örebro för att bekämpa de skogsbränder som härjar i stora delar av landet.

Det första flygplanet av modellen Canadair CL-415, anlände till Örebro flygplats klockan 20:10 på tisdagskvällen. Med Örebro som utgångspunkt ska piloterna snabbt kunna ta sig till olika delar av Sverige för att vattenbomba skog och mark.

Flygplanen och besättningen är en del av ett EU-samarbete för beredskap att hantera allvarliga olyckor eller kriser.

Spelade avgörande roll under junihettan

Det rör sig om samma typ av plan som lämnade Örebro för exakt en månad sedan. Planen spelade då en avgörande roll för att få kontroll på några av de bränder som härjade i Sverige under juni.

Flygplanen kan skopa upp 6 200 liter vatten vardera i en hämtning och har därmed en helt annan kapacitet än de helikoptrar som annars används.

– Vi har väldigt goda erfarenheter av planen sedan tidigare. Med hjälp av planen fick vi kontroll bland annat över en brand i Nacka där de användes och i Umeå var det samma sak, säger Britta Ramberg, operativ chef på MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.