John Johansson föreslås som Kenneth Handbergs efterträdare. Foto: Nick Strömgren/SVT

Här nomineras kommunstyrelsens nya ordförande i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsens ordförande i Örebro kommun Kenneth Handberg (S) lämnar politiken inom kort och under måndagen nominerade valberedningen för Socialdemokraterna i Örebro hans tilltänkta arvtagare, John Johansson.

Under våren och sommaren har arbetet pågått inom partiet för att utse Handbergs efterträdare. Och att det blev John Johansson var ingen större överraskning, när han presenterades av Jan Zetterqvist, ordförande för Socialdemokraterna i Örebro och valberedningens ordförande.

Den 30 augusti håller Socialdemokraterna i Örebro ett medlemsmöte, så kallat representantskap, där beslut om förslag till ny ordförande för kommunstyrelsen fattas. Den 22 september fattar Kommunfullmäktige beslut om vem som blir ny ordförande samt när denne tillträder.

Hinner sitta i ett år

John Johansson, om han blir vald, kommer att agera kommunstyrelsensordförande i cirka ett år. Då väntar val och då återstår det att se om han sitter kvar på posten eller om något annat parti tar över makten och en ny ordförande får ta vid.

Starta klippet för att höra vad Socialdemokraterna och John Johansson har att säga om nomineringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.