Tack vare Flextrafiken kunde många ta sig till Stortorget i Örebro och delta i protesterna. Foto: Åsa Svennebäck/SVT

Många tog Flextrafiken till torget – för att protestera mot att den läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Från och med årsskiftet kommer Flextrafiken att försvinna – något som främst drabbar äldre och personer med nedsatt rörelseförmåga som utnyttjat tjänsten. Ilskan över beslutet ledde på lördagen till att ett hundratal personer samlades på Stortorget i Örebro för att protestera.

Flextrafiken har varit förstahandsvalet för många resenärer i Örebro som har nedsatt rörelseförmåga. Här är man garanterad hjälp av chauffören och trafiken kräver inte tillstånd eller styrs inte av tidtabeller. Istället får resenärerna beställa hämtning vid fasta hållplatser.

Vågar inte åka med vanlig buss

Under lördagen var det många som passade på att utnyttja Flextrafiken för att ta sig till Stortorget i Örebro och protestera mot att den läggs ner.

– Det är många som inte kan eller vågar åka med vanlig buss, säger Christer Johansson som är ordförande i Örebroavdelningen på organisationen DHR för personer med nedsatt rörelseförmåga. Här behöver man inte känna stress eller oro för att man inte ska klara att komma på och av.

Blir sittande hemma

På DHR är man främst besviken över Örebro kommuns sätt att hantera nedläggningen av Flextrafiken. Oron finns också för att många personer ska bli sittande hemma och inte kunna ta sig någonstans.

– Det här är mångas livlina och på kommunen säger man att det är upp till regionen att ta över trafiken. Men man har inte gjort något för det ska bli så. Istället lägger man bara ner för att spara pengar.

Mikrofonen var öppen för alla som ville säga hur de påverkas av Flextrafikens nedläggning. Foto: Åsa Svennebäck / SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.