Full fart runt granen i Degerfors när julen dansades ut på söndagen. Foto: Monika Bruhn /SVT

Här dansades julen ut i Degerfors

Publicerad

På måndag den 13 januari är julen slut. Åtminstone enligt den tradition som härstammar från 1600-talet. Men i Degerfors samlades många barn med sina nära och kära till årets julgransplundring i Folkets hus redan på söndagen.

Det är Lions på orten som arrangerar julgransplundringen med syftet att samla in pengar till välgörande ändamål. I Tunet Folkets hus samlades mellan 130-150 barn för att dansa runt granen en sista gång för den här julen.

– Vi har det för barnen i Degerfors och i år är det tioårsjubileum. Alla vinster vi fått hit till lotterierna har skänkts från affärer och företag i Degerfors. Det är tack vare dem vi kan ha det här och med hjälp av ideella krafter från Lions och våra fruar, berättar Leo Malinen som ansvarar för arrangemanget och dagen till ära var försedd med en tomteluva.

Kille med tur

Men traditionen startade tidigare än så. Redan 1971 var det kamratklubben i Degerfors IF som stod som arrangör och det innebär att det nästa år blir 50-årsjubileum.

En av besökarna på söndagen var Wilhelm Selinder-Back som innan dansen passade på att testa turen på chokladhjul och lotteri. Det blev dubbel vinst.

– Det blev choklad och ett gosedjur, berättar han.

Intäkter går till behövande

Även fiskdammen var välbesökt och med stor sannolikhet återkommer det populära arrangemanget, liksom granen även nästa år.

– Alla pengar som vi får in går till hjälpverksamhet här i Degerfors, berättar Leo Malinen från Lions.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.