Små stenar och fler hålrum i den nya beläggningen ska göra att bullret minskar. Arkivbild. Foto: Mikael Fritzon / TT

Här ska kommunen testa tyst vägbeläggning

Uppdaterad
Publicerad

Örebro kommun testar nu att byta beläggning för att minska trafikbullret på en av stadens mest trafikerade gator.

Test av ny vägbeläggning ska förhoppningsvis minska bullret på en av Örebros mest trafikerade gator, Östra Bangatan, det skriver Örebro kommun i ett pressmeddelande.

600 meter testområde

Gatan är en av de mest trafikerade samtidigt som det ligger många bostäder i längs vägen. Det är de boendes klagomål på trafikbuller som gjort att kommunen nu gör ett försök att byta asfalt. Till att börja med handlar det om en sträcka på 600 meter.

Beläggningen som ska testas på Östra Bangatan innehåller slagg från metallindustrin som ballast och bedöms ha god hållbarhet. Mindre stenar och fler hålrum är egenskaper som ska kunna minska trafikljudet med omkring 5 decibel.

– Vi hoppas att det ska ska bli lite tystare än det blir på traditionell beläffning, säger Jens Gärskog.

Jens Gärskog. Foto: Thomas Wedin

Följer upp med mätningar

För att öka ljuddämpningen ytterligare kan det bli aktuellt att minska hastigheten på Östra Bangatan från 70 till 60 kilometer i timmen. Ett beslut som ännu inte är taget.

Testet kommer att följas upp med bullermätning, enkäter för de boende och mätningar av hur försöket påverkar luftföroreningshalterna kring vägen.

– Det är inte troligt att det kommer att användas på fler ställen. Förutsättningen för att det ska ge effekt ska hastigheten vara över 50 kilometer i timmen. Det har vi inte på så många ställen där det är bullerproblem, säger Jens Gärskog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.