Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linnea Hagenbjörk är projektledare på Örebro kommun. I videoklippet berättar hon om kommunens långsiktiga visioner för Hampetorp. Foto: Johannes Weckström /SVT

Sjönära samhället – hit ska fler lockas att bosätta sig eller komma på besök

Publicerad

Hampetorp vid södra Hjälmarstranden pekas ut som en viktig plats i en strategi för Örebro kommun. Det handlar om att göra Hjälmaren mer tillgänglig och locka fler besökare utifrån. Nu har kommunen tagit fram en framtidsvision för samhället.

I dag utgörs Hampetorp vid södra Hjälmarstranden av ett färjeläge, en camping och flertalet sommarstugor. Men det finns cirka 300 permanentboende, förskola samt skola för ett femtiotal elever.

Det sjönära läget och närheten till kommunikationer och exploaterbar mark bedöms vara gynnsamt för att utveckla området på sikt.

– Det här är ju inte bara kommunen som kan genomföra, utan vi måste ju samverka med civilsamhälle, näringsliv och andra offentliga aktörer som Trafikverket och så vidare. Det gäller ju att hitta synergieffekter och hur man kan jobba tillsammans, säger Linnera Hagenbjörk, projektledare på Örebro kommun.

Äger mycket mark

I rapporten ”Framtidsbild Hampetorp” skissas det på flera förslag, bland annat bostadsbyggande på mark som kommunen förvärvade för några år sedan. Både boende, förenings-, och näringsliv har fått ge sina förslag och synpunkter på hur Hampetorp ska utvecklas.

– Kommunen äger ju mycket mark så det finns förutsättningar för att planera för bostäder, säger Linnea Hagenbjörk.

Hör mer om några av förslagen som finns i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.