Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På den här ytan, granne med slalombacken i Sörby, ska det nya området byggas. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Här ska framtidens bostäder byggas – kan tillverka och lagra egen el

Uppdaterad
Publicerad

På den här ytan planeras ett nytt, unikt bostadsområde.
Husen ska inte bara tillverka egen el – utan också lagra den och kunna skicka till den byggnad som har störst behov.
– Det är väldigt spännande och banbrytande, säger Emma Gren, projektledare på Örebro kommun.

Flera av träden i dungen nära universitetsområdet i Örebro är redan nersågade. Det första arbetet för det nya bostadsområdet Tamarinden har dragit igång. Det ska bli runt 600 energismarta lägenheter, två förskolor och några butiker i hus som varierar i storlek, mellan fyra och åtta våningar.

Men det unika är planerna på att låta området tillverka egen el med solceller, lagra den i batterier i husen och sedan låta datorprogram styra hur elen fördelas mellan husen.

Emma Gren, projektledare Örebro kommun.

– Det nya är att vi ska försöka koppla ihop byggnaderna för att dela energi sinsemellan, så att det blir ett lokalt energinät, säger Emma Gren.

Lagrar el i batterier

Tekniken finns redan i Örebro. Det kommunala bostadsföretaget Öbo har genomfört ett lyckat försök med att koppla ihop några av sina hyreshus. Där lagras energi både i särskilda batterier i företagets elbilar. Det betyder både att det går att klara strömavbrott och undvika att köpa el till husen när den är som dyrast.

Men att bygga ett helt bostadsområde med lokal energiförsörjning är nytt för Sverige.

– Det finns ingen annanstans – än så länge. Men jag tror att det är många som är på gång och försöker få till sådan här områden. Så vi får väl se om vi blir först ut.

Hyresgäster sparar pengar

Tanken är att Tamarinden ska börja byggas 2021. Hela omrdået ska sedan stå färdigt 2025. Om allt går enligt planerna ska den nya typen av hus och lokalt elnät ska göra det billigare för hyresgästerna med både el och värme.

– Det är verkligen jättekul att vara med och driva utvecklingen för något som i dagsläget inte finns, säger Emma Gren, projektledare på Örebro kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer