Linnéa Nilsson, Örebro kommun Foto: Örebro kommun/privat

Prestigeprojektet Tamarinden i Örebro försenas

Uppdaterad
Publicerad

Det nya bostadsområdet i Sörbyängen ska bli Sveriges första stadsdel med eget lokalt energinät. Men det är bara två av fem byggherrar som kommit igång. Dessutom har avtalet med en byggherre upphört att gälla.

– Alla aktörer har olika tidsplaner men tidsplanerna har blivit mer svävande efter krigsutbrottet i Ukraina på grund av det förändrade marknadsläget, säger Linnéa Nilsson, expolateringsingenjör på Örebro kommun.

Planen var att byggnation skulle ha varit igång på samtliga tomter i år, men det är alltså endast två byggherrar som har börjat.  

– Vi hoppas nu att alla byggen ska ha kommit igång nästa vår eller sommar, säger Linnéa Nilsson.

Betalade inte i tid

Nu måste dessutom kommunen få tag på ytterligare en byggherre eftersom avtalet med Stockholmsbaserade Friendly Building upphört att gälla. Friendly Building skulle ha byggt 130 av områdets 800 lägenheter men betalade inte reservationsavgiften i tid.

Ingrid Westman, vd på Friendly Building, är kritisk mot kommunen efter att de inte fick anstånd i två veckor med avgiften. 

– Vi hade letat finansiär under ett års tid och hade en på gång. Det är tråkigt att det blev så här. Man blir rätt så less, säger hon. 

Enligt Linnéa Nilsson fick Friendly Building anstånd i tio dagar på grund av att fakturan inte kom fram. Men kommunen gick inte med på ytterligare tid. 

– Avtalet hade upphört att gälla och vi hade en överenskommelse om när avgiften skulle betalas, säger hon. 

Senare byggstart för Öbo

Det var kommunala Örebrobostäder som kom med idén om Tamarinden. Deras del i projektet är också försenad. 

– Vi hade planerat att komma igång förra hösten men så blev det inte, säger vd Ulf Rohlén och fortsätter: 

– Vi måste fundera på hur vi får ihop det. 

Enligt Ulf Rohlén beror förseningen bland annat på inflationen och att hyrorna inte hänger med de ökade produktionskostnaderna. Att färre flyttar till Örebro bidrar också till en osäkerhet om att kunna hyra ut lägenheterna.

– För tre år sedan hade det inte varit något problem men det är stor skillnad nu, säger han. 

Just nu utvärderar Öbo de anbud som har kommit in och hoppas komma igång med bygget i höst.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Örebro är först ut i Sverige när det kommer till en hel stadsdel med eget lokalt energinät. Foto: SVT/Örebro kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.